Timothy Radcliffe over synodaliteit

'Het welslagen van synodes zijn afhankelijk van zowel het vertrouwen om te spreken als de nederigheid om te luisteren', zegt Timothy Radcliffe.
30/01/2022 - 11:51
Timothy Radcliffe
Timothy Radcliffe © Dominicanen

Timothy Radcliffe, de voormaligemagister van de dominicanen, stelt in een beschouwing over de synode dat wij bang geworden zijn voor verschillen, waardoor er ook binnen de kerkgemeenschap zelf almaar minder respect is voor mensen die er een andere mening op nahouden. Radcliffe stelt vast dat ook de Kerk niet erin geslaagd is te ontsnappen aan de nutteloze en steriele cultuuroorlog tussen links en rechts, waarbij de een niet langer in gesprek gaat met de ander.

Wij komen almaar meer in de bekoring om in bubbels te leven met mensen die hetzelfde denken. Timothy Radcliffe

Om deze angst voor verschil te overstijgen, moeten we ons voorstellen waarom iemand andere opvattingen heeft dan de mijne, zegt Radcliffe.

Durven spreken en luisteren

Het succes van de lopende bisschoppensynode over het thema synodaliteit zal volgens hem afhangen van zowel het vertrouwen om te spreken als van de nederigheid om te luisteren. Luisteren is jezelf durven openstellen voor mensen die andere opvattingen hebben dan de jouwe, opvattingen waarmee je het misschien sterk oneens bent, zegt hij in de video op de website van de bisschoppensynode.

Bron: The Tablet

Bekijk de video met Timothy Radcliffe.