Titus Brandsma, Charles de Foucauld en 8 anderen heilig verklaard

Op zondag 15 mei 2022 heeft paus Franciscus op het Sint-Pietersplein 10 heiligverklaringen uitgesproken. Wie zijn de nieuwe heiligen?
15/05/2022 - 11:15

Na een lange pauze omwille van de pandemie, ging paus Franciscus op 15 mei 2022 nog eens een grote viering voor met de heiligverklaring van 10 vrouwen en mannen uit 4 landen: 5 Italianen, 3 Fransen, 1 Indiër en 1 Nederlander. 

De laatste heiligverklaringsviering vond plaats in 2019, toen het onder andere de beurt was aan John Henry Newman

De grote namen in de nieuwe lijst met heiligen zijn ongetwijfeld de Nederlander Titus Brandsma en de Fransman Charles de Foucauld. Leer hen beter kennen:

Hier de volledige lijst van de nieuwe heiligen met hun korte bio en in de volgorde waarin ze werden meegedeeld door de Congregatie voor de Heiligverklaringen. 

Devasahayam Pillai (1712-1752)

De zalige Devasahayam Pillai was een Indiase leek en vader. Hij werd in 1712 geboren in een hindoefamilie van de hogere kaste. In 1745 bekeerde hij zich tot het christendom. Zijn weigering om deel te nemen aan hindoeceremonies en zijn prediking over de gelijkheid van alle mensen, waarbij hij het kastensysteem verwierp, leidden tot zijn arrestatie, marteling en zijn dood in 1752.

Meer over Devasahayam Pillai op Wikipedia (Engels)

César de Bus (1544-1607)

De zalige César de Bus werd in Frankrijk geboren en was de stichter van de Paters van de Christelijke Leer, een religieuze congregatie gewijd aan onderwijs, pastoraat en catechese. Hij werd geboren in 1544 en was tot zijn 30ste een echte levensgenieter. Na een bekeringservaring begon hij zijn leven te wijden aan gebed en hulp aan de armen. In 1582 werd hij tot priester gewijd. Hij was een pionier in de geloofsopvoeding van leken. Daarvoor schilderde hij zelf illustraties en schreef hij liederen en gedichten. Hij stierf in 1607.

Meer over César de Bus op Wikipedia (Frans)

Luigi Maria Palazzolo (1827-1886)

De zalige Luigi Maria Palazzolo was een Italiaanse priester en stichter van de Congregatie van de Zusters van de Armen. Hij werd geboren in 1827 en werd in 1850 tot priester gewijd. Er was in die tijd een overvloed aan geestelijken. Zoals veel priesters uit gegoede families bleef hij thuis en deed goede werken. Don Luigi verkoos om zich te wijden aan de jeugd, in een oratorium in een arme buurt. Hij opende een school die 's avonds lees- en schrijflessen gaf aan mannen en jongens. Daarna opende hij een apart oratorium voor meisjes en stichtte de Zusters van de Armen om het te leiden.

Meer over Luigi Maria Palazzolo op Wikipedia (Engels)

Giustino Maria Russolillo (1891-1955)

De zalige Giustino Maria Russolillo was een Italiaan die op de dag van zijn priesterwijding in 1913 de gelofte aflegde om een religieuze orde op te richten voor de bevordering van roepingen tot het priesterschap en het religieuze leven. Maar zijn eerste poging werd door zijn bisschop tegengehouden. Uiteindelijk stichtte hij de congregaties Paters Vocationisten en Zusters Vocationisten.

Meer over Giustino Maria Russolillo op Wikipedia (Engels)

Charles de Foucauld (1858-1916)

De zalige Charles de Foucauld werd in 1858 geboren in Straatsburg, Frankrijk. Tijdens zijn puberteit week hij af van het geloof. Tijdens een reis naar Marokko zag hij hoe toegewijd moslims waren aan hun geloof. Dat inspireerde hem om terug te keren naar de kerk en uiteindelijk toe te treden tot de trappisten. Na in kloosters in Frankrijk en Syrië te hebben gewoond, zocht hij een nog soberder leven als kluizenaar. In 1901 werd hij tot priester gewijd, leefde onder de armen en vestigde zich uiteindelijk in Tamanrasset, Algerije. In 1916 werd hij vermoord door een bende plunderaars. Zijn geschriften vormden de inspiratiebron voor de oprichting, na zijn dood, van de Kleine Broeders van Jezus en de Kleine Zusters van Jezus.

Meer over Charles de Foucauld op Kerknet

Anna Maria Rubatto (1844-1904)

De zalige Anna Maria Rubatto werd geboren in Carmagnola, Italië, in 1844 en stierf in Montevideo, Uruguay, in 1904. Ze stichtte een orde die nu gekend is als de Kapucinessen van Moeder Rubatto. In 1892 werd zij en enkele van haar medezusters als missionarissen naar Zuid-Amerika gestuurd. Ze kwamen terecht in Montevideo. Vandaar uit verrichten ze apostolaat in Uruguay en Argentinië. 

Meer over Anna Maria Rubatto op Wikipedia (Engels)

Maria Domenica Mantovani (1862-1934)

De zalige Maria Domenica Mantovani was mede-oprichtster en eerste algemene overste van het Instituut van de Kleine Zusters van de Heilige Familie. Ze werd geboren in 1862 in Castelletto di Brenzone, Italië. Ze wijdde haar leven aan het dienen van armen en behoeftigen en het bijstaan van zieken en bejaarden. 

Meer over Maria Domenica Mantovani op Wikipedia (Engels)

Titus Brandsma (1881-1942)

De zalige Titus Brandsma werd in 1881 geboren in Oegeklooster (Friesland) en trad in 1898 in bij de Karmelieten. Hij werd in 1905 tot priester gewijd. Hij behaalde een doctoraat in de wijsbegeerte na studies aan de Gregoriana Universiteit in Rome. Terug in Nederland, werd hij docent filosofie, sociologie en kerkgeschiedenis aan het studiehuis van de karmelieten in Oss. Hij werd hoofdredacteur van een plaatselijke krant, stichtte een school en een bibliotheek en richtte een spiritueel tijdschrift op. In 1923 werd hij hoogleraar wijsbegeerte en geschiedenis van de mystiek aan de net opgerichte Katholieke Universiteit Nijmegen, nu de Radboud Universiteit. In 1935 werd hij geestelijk adviseur van de Nederlandsche Rooms-Katholieke Journalistenvereeniging. Hij uitte kritiek op het antisemitisme en riep met steun van aartsbisschop de Jong de katholieke krantenredacties op om geen nazi-propaganda te plaatsen. De Duitse bezetter arresteerde hem en deporteerde hem naar Dachau. Daar werd hij op 61-jarige leeftijd met een dodelijke injectie om het leven gebracht en in het kamp gecremeerd.

Meer over Titus Brandsma op Kerknet

Marie Rivier (1768-1838)

De zalige Marie Rivier stichtte tijdens de Franse revolutie, toen veel kloosters gesloten werden en religieuze activiteiten verboden waren, de Congregatie van de Zusters van de Presentatie van Maria. Samen met haar medezusters zette zij zich in voor weeskinderen en armen. Bij haar dood op 3 februari 1838 had zij 141 huizen opgericht met meer dan 350 zusters die haar werk voortzetten.

Meer over Anne-Marie Rivier op Wikipedia (Frans)

Carolina Santocanale (1852-1923) 

De zalige Carolina Santocanale, ook bekend als de zalige Maria van Jezus, was een Italiaanse non. Ze stichtte een congregatie van kapucinessen met een bijzondere devotie tot On­ze-Lie­ve-Vrouw van Lourdes. De zusters legden zich toe op gebed en contemplatie, maar ook op onderwijs, jongerenpastoraat, armenzorg en ziekenverpleging. 

Meer over Carolina Santocanale op Wikipedia (Engels)

Bronnen: Cruxnow - KRO/NCRV