Toegenomen geloofshaat in Europa

Voor het rapport van het mensenrechtenbureau van OVSE wordt dankbaar gebruik gemaakt van politiestatistieken uit de OVSE-lidstaten.
18/11/2023 - 10:00
OVSE in Wenen
OVSE in Wenen © OVSE

Volgens de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is het aantal gevallen van geloofshaat in Europa afgelopen jaar (2022) sterk toegenomen. Het mensenrechtenbureau ODIHR van de OVSE documenteerde 8.106 haatmisdrijven tegen minderheden en gelovigen van verschillende religies, waaronder 4.478 incidenten waarover gedetailleerde informatie beschikbaar is. Haatmisdrijven zijn criminele handelingen die zijn ingegeven door vijandigheid of vooroordelen jegens bepaalde groepen mensen. De cijfers zijn gebaseerd op informatie uit 46 van de 57 OVSE-landen (ook uit ons land). Zij werden aangevuld met rapporten over haatincidenten van 113 maatschappelijke groeperingen.

Meer antisemitisme en brandstichtingen in Kerken

Vergeleken met het voorgaande jaar is het aantal gerapporteerde antisemitische haatmisdrijven met ruim 1.000 toegenomen tot 3.575 gevallen (2.531 in 2021). 852 haatmisdrijven (775 in 2021) waren gericht tegen christenen of christelijke gebedshuizen, symbolen en instellingen. Hier valt de sterke toename op van brandstichtingen en vandalisme in kerken. Vooral in Frankrijk en Duitsland, maar ook in Italië en het Verenigd Koninkrijk. Het aantal gedocumenteerde brandstichtingen in kerken is met 75 procent toegenomen tot 105.

Het rapport noteert 339 (2021: 289) haatmisdrijven tegen moslims, evenals 2.510 (2.021 in 2021) gedocumenteerde incidenten  van ‘racisme en vreemdelingenhaat’. 377 meldingen hadden betrekking op de seksuele geaardheid van mensen. Andere gedocumenteerde incidenten hebben betrekking op mensen met een handicap, de Roma- en Sinti-bevolking en leden van andere religieuze gemeenschappen.

Volgens OIDAC Europa-directeur Anja Hoffmann komen berichten op sociale media waarin radicale groeperingen trots de misdaden bekennen steeds vaker voor. Naast geweldsmisdrijven en vandalisme wordt ook het recht op godsdienstvrijheid herhaaldelijk beperkt. Het mensenrechtenbureau maant ook aan tot waakzaamheid voor antisemitisme en  noteert voor 2023 nu al een sterke stoename van antisemitische incidenten als reactie op de Hamas-terreur en de militaire tegenaanvallen van Israël.

Bron: OVSE