Toekomst Amsterdamse schuilkerk door corona bedreigd

De financiële situatie van het museum in een goed bewaard Amsterdams grachtenhuis uit de zeventiende eeuw is zo kritiek geworden dat sluiting dreigt.
10/08/2020 - 14:07
De schuilkerk in Amsterdam
De schuilkerk in Amsterdam © Ons' Lieve Heer op Solder

Het voortbestaan van het Museum Ons' Lieve Heer op Solder, een voormalige schuilkerk in de binnenstad van Amsterdam, is bedreigd door het wegvallen van subsidie en het teruglopende aantal bezoekers. In 1578 namen protestanten de macht over in de stad. De schuilkerk werd op vraag van een katholieke handelaar gebouwd toen openbare katholieke vieringen in Nederland officieel verboden waren en Nederlandse katholieken als tweederangsburgers werden behandeld. Die precaire situatie van rooms-katholieken – zo’n twintig procent van de Amsterdamse bevolking – bleef aanhouden tot in de achttiende eeuw.

Het Museum Ons’ Lieve Heer op Solder behoort samen met het Rijksmuseum tot de oudste musea van Amsterdam.

Die historische context maakt van het museum op de Wallen een uniek stuk erfgoed en geschiedenis, bovendien in een zeldzaam goed bewaard grachtenhuis uit de 17de eeuw. Smalle gangen en trappen leiden naar historisch ingerichte woonvertrekken, keukens en bedstedes, om te eindigen in een nog fraai bewaarde schuilkerk op zolder. Recent maakte het Amsterdams Fonds voor de Kunsten (AFK), dat door de gevolgen van de coronapandemie zelf in moeilijkheden verkeert, echter bekend dat het de aangevraagde subsidie van 600.000 euro voor de periode van 2021 tot 2024 ondanks een positieve beoordeling niet kan toekennen.

Volgens directeur Birgit Büchner komt daarmee de werking van het hele museum in het gedrang. Ik ben verbijsterd. Museum Ons’ Lieve Heer op Solder behoort tot het culturele en religieuze erfgoed van Amsterdam. Het zeventiende-eeuwse woonhuis met de verborgen kerk op zolder representeert drie eeuwen Amsterdamse geschiedenis. Inmiddels is online de actie Red het Amsterdamse museum Ons' Lieve Heer op Solder van de ondergang, en draag bij! gestart.

Bron: Ons' Lieve Heer op Solder