Toestand in het Midden-Oosten is erg zorgwekkend

De vertegenwoordiger van de H. Stoel bij de VN maakt een balans op van de situatie in het Midden-Oosten, vlak voor het pausbezoek aan Eygpte.
24/04/2017 - 15:56

Het Midden-Oosten is al langer een zorgenkind van het Vaticaan. Maar recente gebeurtenissen zoals het gebruik van chemische wapens in Syrië en de twee bomaanslagen tegen koptische kerken in Egypte op Palmzondag maken de situatie nog zorgwekkender.

De Heilige Stoel is ernstig verontrust door de situatie in het Midden-Oosten, verklaarde aartsbisschop Bernardito Auza, de permanente vertegenwoordiger van de Heilige Stoel bij de Verenigde Naties in in New York, tijdens een toespraak tot de VN-Veiligheidsraad. De aartsbisschop is vol lof over Libanon, dat miljoenen vluchtelingen uit oorlogsgebied in zijn buurlanden opvangt. Maar tegelijk wordt het land geconfronteerd met de dreiging van milities en gewapende groepen die op zijn grondgebied actief zijn.

Mgr. Auza herhaalt de steun van het Vaticaan voor de tweestatenoplossing voor het Heilige Land. Sinds 1947 steunt de Heilige Stoel onophoudelijk de tweestatenoplossing voor een Israëlische en Palestijnse staat, die vreedzaam naast elkaar bestaan. Het vredesproces van Israëli’s en Palestijnen kan slechts vooruitgang boeken als er rechtstreekse onderhandelingen plaatsvinden tussen beide partijen, met de steun van de internationale gemeenschap. Het eenzijdige opleggen van oplossingen, het gebruik geweld en aansporingen tot haat vormen een ernstige bedreiging voor het vredesproces. Wij roepen beide partijen op tot gebaren van goede wil, die de vrede waarnaar de bevolking zo sterk verlangt dichterbij brengen.

Bron: Radio Vaticana (Engelstalig)