Toevluchtsoord voor priesters met burn-out opent in Frankrijk

Nabij Nîmes komt er een huis waar overwerkte of uitgeputte priesters kunnen herstellen. Door priestertekort en secularisatie een groeiende nood.
22/01/2024 - 17:30
Plannen voor Maison Barnabé dat tegen Pasen 2024 de deuren opent voor priesters met een burn-out
Plannen voor Maison Barnabé dat tegen Pasen 2024 de deuren opent voor priesters met een burn-out © lamaisonbarnabe.org

Priesters die lijden aan burn-out of uitputting kunnen binnenkort terecht in Maison Barnabé, dat speciaal voor hen wordt ingericht in een 17de-eeuws kasteeltje in Vauvert, nabij Nîmes in het zuiden van Frankrijk.

Het is een initiatief van Olivier en Hina Lefrançois, een kinderloos koppel dat al jaren actief is in het bisdom. Het huis zal verschillende activiteiten aanbieden, zoals koken, tuinieren, knutselen, schilderen en sporten. We willen de priesters gevarieerde en concrete taken aanbieden, zoals die in een gezin te vinden zijn, zegt Hina Lefrançois. Een paar maanden geleden nog vertrouwde een opgebrande priester hen toe: Je kan je niet voorstellen hoezeer handenarbeid me gered heeft. 

Het idee ontstond vier jaar geleden. Uit een onderzoek naar de gezondheid van priesters in opdracht van de Franse Bisschoppenconferentie, bleek dat de helft van de priesters hun werklast af en toe buitensporig vond. Ze rapporteerden een gemiddelde werkweek van 57,7 uur. Twee op de tien vertoonden symptomen van mentale vermoeidheid en 2% (of 220 priesters) had een ernstige burn-out.

Het koppel hoopt dat drie kamers beschikbaar zullen zijn tegen Pasen en dat er uiteindelijk tien zullen worden ingericht. De priesters die naar Maison Barnabé komen, zullen eerst een dag van evaluatie van hun behoeften doorlopen samen met een psycholoog en een priester. Ze krijgen dan een gepersonaliseerd programma voor hun verblijf van maximaal een jaar. Wie diepgaande psychologische begeleiding nodig heeft, zal buitenshuis therapie kunnen volgen. Want Maison Barnabé is geen zorginstelling, benadrukt priester Benoît Caulle, die twee jaar geleden het project vervoegde.

Het huis zal alleen priesters in actieve dienst verwelkomen die zelf de wens hebben geuit om geholpen te worden. We zullen geen priesters aanvaarden die door een bisschop hier geplaatst worden omdat hij niet meer weet wat hij ermee aan moet, verduidelijkt priester Benoît. Ook priesters die veroordeeld zijn of die lijden aan verslavingsproblemen komen niet in aanmerking. Andere instellingen zijn daarvoor beter geschikt, zegt Olivier Lefrançois. 

Bronnen: La Croix (Frans) - La maison Barnabé