Together for Peace: nee aan terreur, ja aan vreedzaam samenleven!

Het interlevensbeschouwelijke comité Together in Peace organiseert een mars in Brussel en een voetbaltornooi voor jongeren in Molenbeek.
16/04/2016 - 10:20

De angst voor nieuwe aanslagen dreigt na de aanslagen in Zaventem en Brussel de polarisatie tussen en binnen bevolkingsgroepen verder aan te wakkeren. In dit klimaat hebben België en Europa een nieuwe impuls nodig: een waar we onze verschillen overstijgen om samen Neen te zeggen tegen de terreur, en Ja aan de uitbouw van een cultuur van vreedzaam samenleven en samenwerken, zegt Jan De Volder namens het interlevensbeschouwelijke platform Together for Peace. De vertegenwoordigers van de erkende levensbeschouwingen in ons land zijn zich bewust van de ernst van het moment en van hun specifieke verantwoordelijkheid om de samenleving leefbaar te houden.

Vorig jaar organiseerde het comité al de gemeenschappelijke mars Together in Peace - Vrijheid en Respect, na de aanslagen op Charlie Hebdo. Die deed op 15 maart 2015 vorig jaar duizenden mensen van alle gezindten opstappen in het centrum van Brussel en halt houden aan verschillende gebedsplaatsen en een huis van het vrijzinnig humanisme.

Mars Samen één!

Morgen zondag 17 april stappen de vertegenwoordigers van de erkende levensbeschouwingen in ons land samen mee op in de mars in Brussel Samen Eén - Tous Ensemble om zo een signaal te geven van solidariteit met de slachtoffers en eenheid op een moeilijk moment in de geschiedenis van ons land. Onder hen alvast: Jozef De Kesel, de aartsbisschop van Mechelen-Brussel, Athenagoras Peckstadt, metropoliet van de orthodoxe Kerk, Albert Guigui, grootrabbijn van Brussel, Salah Echallaoui, voorzitter van het Executief van Moslims van België, Geert W. Lorein van de protestantse en evangelische gemeenschappen en Sylvain Peeters van DeMens.nu. 

Football for Peace

Op woensdagnamiddag 20 april 2016 wordt Football for Peace georganiseerd, een tornooi straatvoetbal voor ploegen van jongeren die bestaan uit meerdere religies of overtuigingen. Het tornooi vindt plaats van 14 tot 18 uur op het Gemeenteplein van Sint-Jans- Molenbeek. De Gemeenschap van Sant’Egidio, samen met een aantal partners, staat in voor de praktische organisatie van het evenement. 

Breed maatschappelijk debat

Wij hopen dat er in pers, radio, televisie en sociale media ook ruimte komt voor diepgaandere debatten over waar het met onze samenleving naar toe moet en wat er precies misloopt, zegt Jan De Volder. De leden van het comité houden zich aanbevolen om aan deze debatten deel te nemen. Zij gaan ervan uit dat religies en levensbeschouwingen in dat debat een bijzondere inbreng hebben.