Topoverleg van Constantinopel met katholieke Kerk in Oekraïne

Voor het eerst lijkt er echt schot te komen in de toenadering tussen de Grieks-katholieke kerk in Oekraïne en het oecumenische patriarchaat.
26/12/2020 - 12:01
Grootaartsbisschop Shevchuk
Grootaartsbisschop Shevchuk © UGCC

Verschillende media bevestigen dat er een topontmoeting heeft plaatsgevonden van grootaartsbisschop Sviatoslav Shevchuk van Kiev, van de Oekraïens-katholieke Kerk van de Byzantijnse ritus, en de Franse metropoliet Emmanuel, als afgevaardigde van het oecumenische patriarchaat van Constinopel. De toenadering tussen beide kerken dateert al van kort na de val van de Berlijnse Muur, toen de uniaten zich probeerden te herstellen van de decennialange communistische onderdrukking. De oosters-katholieke kerkgemeenschap kreeg toen vooral van het Russisch-orthodoce patriarchaat van Moskou het verwijt dat zij alleen uit was op het winnen van zieltjes.

De oorsprong van de kerk gaat terug tot 1596, toen de Oekraïense kerk in het toenmalige Polen-Litouwen zich met de Unie van Brest aansloot bij de rooms-katholieke Kerk. Aanvankelijk met het oog op het herstel van de christelijke eenheid en met een grote zelfstandigheid. Maar gaandeweg kreeg de kerkleiding het verwijt dat ze almaar meer in de greep kwam te zitten van Rome,  dat ook streefde naar de invoering van het priestercelibaat. Daarop keerde een deel van de clerus zich af van Rome en zocht toenadering met de orthodoxe Kerk binnen het tsaristische Rijk. Door de genadeloze, communistische kerkvervolging onder Stalin dreigde de kerk zelfs volledig te verdwijnen. 

Bron: Kathpress.at