Traditionalisten voeren campagne in Rome

De traditionalisten vrezen dat paus Franciscus het gebruik van de preconcilaire ritus volledig wil verbieden. 
30/03/2023 - 09:00
Traditionis custodes legde beperkingen op aan de pre-concilaire ritus
Traditionis custodes legde beperkingen op aan de pre-concilaire ritus © Vatican Media

Aanhangers van de preconciliaire (van vóór het Tweede Vaticaanse Concilie, 1962-65) liturgie hebben deze week op en om het Sint-Pietersplein een affichecampagne gelanceerd voor het behoud van de Tridentijnse (op het Concilie van Trente, 1545-63) liturgie. Ze weigeren om nog langer als tweederangskatholieken behandeld te worden. Met hun initiatief reageren ze meer bepaald op de beperkingen die paus Franciscus recent heeft opgelegd voor het gebruik van de preconciliaire misviering. Zo bepaalde hij dat diocesane bisschoppen toestemming moeten krijgen van de Heilige Stoel alvorens ze toestemming kunnen verlenen voor vieringen volgens de preconciliaire ritus in hun parochiekerken. Priesters die na de zomer van 2021 werden gewijd, moeten een speciale toestemming krijgen om de traditionele Latijnse mis in hun parochie te vieren.

Op de affiches in het Italiaans staan onder meer uitspraken van de pausen Joannes Paulus II en Benedictus XVI of woorden van paus Pius V uit 1570 over de instelling van de zogenaamde Tridentijnse mis. Initiatiefnemer is het Italiaanse Nationaal Comité Summorum Pontificum, dat naar eigen zeggen gewone gelovigen, jonge gezinnen en gedreven priesters onder haar leden telt, die menen dat het heilige niet onderhevig is aan de grillen van de tijd. De campagne loopt nog tot Pasen.

Paus Benedictus XVI publiceerde op 7 juli 2007 het decreet Summorum pontificum, waardoor een veralgemeend gebruik van de preconciliaire liturgie opnieuw werd toegestaan. De huidige paus Franciscus draaide daarna een aantal voorwaarden opnieuw terug, onder meer omdat de mis in het Latijn door enkele groepen werd gebruikt om tegen zijn pontificaat oppositie te voeren. De campagnevoerders verkondigen nu dat hij van plan zou zijn om preconciliaire liturgie volledig te verbieden.

Bron: I.Media/Katholisch.de