Trappist met Belgische roots verovert Verenigde Staten
Het enige trappistenbier dat buiten Europa wordt gebrouwen verovert de Verenigde Staten. Het ambachtelijke bier van St. Joseph’s Abbey in Spencer (Massachusetts) werd op 10 december 2013 door de internationale vereniging die waakt over de bescherming van trappistenbieren officieel als authentieke trappist erkend. Die benaming en de kwaliteit en smaak van het bier droegen in het spoor van de enorme opmars van Amerikaanse artisanale brouwerijen - met een productie variërend van kleine ambachtelijke hoeveelheden tot volumes van kleine of middelgrote fabrieken - bij tot het enorme succes van het trappistenbier. Dat ging hand in hand met de groei van bierproeverij bij Amerikaanse fans van hop en mout, waarvan de fanatiekste de hele VS en Europa (in het bijzonder België en Beieren) rondreizen om er artisanale brouwerijen te bezoeken.
De Sint-Josephabdij is het Mekka van het Amerikaanse bier. Reuters.
De roots van de abdij gaan terug tot Franse monniken die ten tijde van de Franse Revolutie naar de Verenigde Staten gevlucht zijn. Zij vestigden zich aanvankelijk in 1819 in Nova Scotia en bouwden er een trappistenabdij. In 1950 kwamen de monniken, na alwaar een nieuwe brand, uiteindelijk in een nieuwe abdij in Spencer terecht. Vandaag wonen er 12 monniken. Volgens Isaac Keeley, een van de monniken, ging er aan het brouwen van het eigen trappistenbier tien jaar discussie vooraf. De abdij in Spencer zocht nieuwe inkomsten voor het onderhoud van de oudere monniken van de abdij. Door de sterke protestantse traditie was nooit eerder aan zo’n bier gedacht. Zelfs na de sterke Duitse, Ierse en Italiaanse immigratie van de 18e, 19e en 20e eeuw lieten Amerikaanse kloosters en abdijen de biercultuur terzijde, omdat zij bevreesd waren dat door zo’n eigen kloosterbier zij de antipaapse gevoelens, die tot op vandaag in sommige protestantse middens nog heel sterk zijn, nog sterker zouden stimuleren.
Na bezoeken aan verschillende trappistenabdijen in België en elders in Europa haalden de monniken van Spencer hun kennis en praktische vaardigheid voor het brouwen in Vlaanderen. Volgens Keeley werd inspiratie gezocht bij de smaak van het Vlaamse patersbier van de trappisten, een ongefilterd en ongepasteuriseerd bier met een fruitige smaak dat uit vier ingrediënten wordt gemaakt. Spencer draagt als enige niet-Europees bier de titel van trappistenbier. Pater Isaac Keeley: De productie ging aanvankelijk aarzelend en voorzichtig van start. Maar het brouwen werd een onverwacht succes en de verkoop heeft zich vanuit Massachusetts via de nabijgelegen staten Maine en Rhode Island uiteindelijk tot het hele land uitgebreid. Vandaag wordt onze Spencertrappist in 48 staten verkocht.
Bron: Reuters/Aleteia