Trappist van Westvleteren voortaan online te bestellen

Op sommige plaatsen wordt tot 18 euro gevraagd voor een flesje trappist van Westvleteren.
02/07/2020 - 15:15
De Sint Sixtusabdij
De Sint Sixtusabdij © Sint Sixtus

De trappisten van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren gaan hun beroemde Trappist Westvleteren, die zij brouwen om in hun levensonderhoud te voorzien, voortaan uitsluitend online verkopen. Na de bestelling van maximum 2 kratten per klant wordt het bier afgehaald in het verkoopcentrum bij de abdij. De webwinkel heeft beperkte openingstijden en start volgende week op 18 en 21 juni met twee testverkopen. De broeders hopen eindelijk komaf te maken met de woekerprijzen die sommige bierhandels voor de drie soorten trappistbier vragen. Dat terwijl de normale verkoopprijs per flesje varieert van 1,60 tot 1,9o euro . Soms wordt het tienvoudige daarvan gevraagd. De nieuwe webwinkel vereist registratie. Dat helpt ook misbruik te beteugelen, door sommigen de toegang tot de aankoop te ontzeggen. 

De internetverkoop moet het zwarte circuit tegengaan en een eerlijke prijs voor het bier van Westvleteren garanderen.

Het reservatiesysteem via de telefoon wordt voortaan afgeschaft en vervangen door een webwinkel, waar ook glazen van Westvleteren en andere producten van trappistenkloosters online te koop zijn. Klanten die nog nooit of lang geleden een bestelling hebben geplaatst, krijgen voorrang op mensen die recent bestelden. De verkoop via het verkoopcentrum bij de abdij blijft gericht op particulieren. De webwinkel is voor professionele kopers niet toegankelijk. Omdat iedereen zich online moet registreren, weten de paters automatisch wie welke trappist heeft gekocht.

Trappist Westvleteren is uitsluitend te koop via de webwinkel en moet afgehaald worden in het verkoopcentrum bij de abdij.

Volgens de broeders maakt het nieuwe bestelsysteem de verkoop zowel klantvriendelijker als eenvoudiger. Vroeger kon de trappist slechts bij de broeders ter plaatse worden afgehaald en sinds 15 jaar ook via een biertelefoon telefonisch besteld worden. Het bier moet in alle geval (op bepaalde dagen) ter plaatse afgehaald worden. Mensen kunnen voortaan zowel tijdens de kantooruren als daarbuiten bestellingen plaatsen. Zo geven wij alle particulieren de kans om trappist te bestellen en wordt de geluksfactor veel minder van belang, zegt woordvoerder Jos Vermeulen, die als vrijwilliger bij de abdij werkt. Wij willen zo veel mogelijk mensen de kans te geven om Trappist Westvleteren aan de correcte prijs aan te kopen.

De wereldbekende biersite RateBeer riep Westvleteren uit tot beste bier ter wereld.

De benaming Trappistenbier is juridisch beschermd en mag slechts gebruikt worden wanneer de productie van het bier plaats vindt binnen de kloostermuren onder toezicht van de monniken. Van alle Belgische bieren zijn er maar zes die de naam Trappist mogen dragen: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren.

Bestel het trappistenbier van Westvleteren online.