Trappisten vinden klooster op Schiermonnikoog

Omwille van het protest van de eilandbewoners zagen de monniken af van de bouw van een nieuw klooster en hebben ze oude herberg gekocht.
02/07/2020 - 15:17
De cisterciënzers hebben desondanks vertrouwen in hun terugkeer
De cisterciënzers hebben desondanks vertrouwen in hun terugkeer © cisterciënzers

Nederlandse trappisten hebben na een zoektocht van vijf jaar eindelijk een locatie gevonden voor een nieuw klooster. De monniken verlieten eind 2015 het voor hun slinkende gemeenschap veel te groot geworden kloostercomplex in de bossen van Diepenveen en namen hun intrek in een klein huisje op Schiermonnikoog.  Hun aanwezigheid werd een vertrouwd gezicht op het eiland. Maar de zoektocht naar een nieuwe locatie verliep moeizaam.

Plannen voor de bouw van een klooster zorgde voor verdeeldheid op het eiland. Uiteindelijk is de keuze gevallen op de herberg Rijsbergen aan de rand van het dorp. Vrijdag werd het contract getekend. Rijsbergen blijft nog het hele jaar 2018 in gebruik als hotel. Vanaf januari 2019 nemen de vijf monniken er hun intrek. De herberg wordt omgedoopt tot Klooster Schiermonnikoog. Abt Alberic: Na jaren van onzekerheid, kan nu eindelijk de toekomst beginnen.

Bron: kro.nl