Trialoog tussen boeddhisme, islam en Christendom in Münster
Van vandaag woensdag tot en met vrijdag nemen in het Münster (Noordrijn-Westfalen) 20 wetenschappers uit de hele wereld deel aan de expertgroep Religie en politiek van de plaatselijke universiteit om er de centrale theologische uitgangspunten van de drie wereldreligies te vergelijken en hun gemeenschappelijke betekenis uitvoering te bespreken. De bijeenkomst van de experts uit onder meer Japan, de VS, Thailand, Vietnam, Turkije en Duitsland, is wellicht een van de eerste trialogen van die aard in de geschiedenis.
Vandaag trekken twee lezingen de aandacht: de moslimtheoloog prof. dr. Mouhanad Khorchide spreekt over de relatie van de islam met de andere godsdiensten en de Thaise godsdienstwetenschapper prof. dr. Imtiyaz Yusuf analyseert de toenemende spanningen tussen moslims en boeddhisten in Azië.
Boeddhistische, christelijke en islamitische mensbeelden
Op het congres staan de boeddhistische, christelijke en islamitische mensbeelden en voorstellingen van het kwaad centraal. De bijeenkomst maakt deel uit van een reeks conferenties in het raam van het project: Shintoïsme, christendom en islam: gesprekken over comparatieve theologie. Na het openingscongres in Tokio in februari, waar het over waarheid en werkelijkheid ging, en dit congres in Münster congresseren de wetenschappers in 2018 aan de Georgetown University in Washington over vragen in verband met het religieuze en sociale handelen van de drie religies.
Bron: Radio Vaticana