Tsjechië: aartsbisdom Praag verkoopt Jindrisska Toren

De Jindrisska Toren is met zijn 68ste meter de hoogste alleenstaande klokkentoren van Praag.
08/12/2022 - 09:00
De Jindrisska Toren in Praag
De Jindrisska Toren in Praag © Jindrisska Museum

De leiding katholieke Kerk kondigt aan dat zij de beroemde Jindrisska Toren verkoopt. Dat is het gevolg van het opdrogen van de staatssteun, waardoor kerken en religieuze gemeenschappen in de Tsjechische Republiek vanaf 2030 de eigen werking moeten betalen. Het impliceert dat ook de katholieke Kerk vanaf 2030 volledig moet instaan voor het uitbetalen van de vergoedingen voor de bedienaars van de eredienst en het onderhoud van de gebouwen. Er zal wel nog steun zijn voor de katholieke scholen en sociale projecten, die de hele samenleving ten goede komen.

Aartsbisschop Jan Graubner van Praag bevestigt dat dat de katholieke Kerk voor grote uitdagingen staat om het Goede Nieuws ook in de toekomst te blijven verkondigen. Maar het impliceert volgens hem ook dat er oplossingen moeten gezocht worden, die ongetwijfeld ook onrust zullen veroorzaken. In samenwerking met bekende advocaten- en adviesbureaus is door het aartsbisdom Praag alvast een vzw opgericht om kerkelijk bezit op transparante wijze te beheren en solidariteitsinitiatieven ook in de toekomst nog mogelijk te maken. 

De gotische klokkentoren Jindřišská Věž (Jindrisska Toren) is met zijn 68 meter de hoogste alleenstaande klokkentoren van Praag. Bezoekers hebben vanop de toren een prachtig uitzicht over het historische centrum van Praag. De toren is opgetrokken naast de kerk, maar vervult geen religieuze functie. 

Bron: Kathpress.at