Turkije: voor het eerst sinds een eeuw wordt nieuwe kerk gebouwd

Binnen 2 maanden heeft de opening plaats van het eerste nieuwe kerkgebouw sinds de oprichting van de Turkse republiek in 1923.
10/01/2023 - 13:17
Panorama van Istanbul
Panorama van Istanbul © Wikipedia

In de loop van dit jaar wordt in Istanbul de nieuweSint-Ephremkerkgeopend, waarvan de bouw drie jaar geleden van start ging. Het gebouw is de eerste kerk die er in meer dan een eeuw met de toestemming van de overheid werd gebouwd. De verschillende kerkgemeenschappen kregen in het verleden wel toestemming voor de restauratie en renovatie van bestaande kerken. 

De bouw van de kerk in de wijk Bakirkoy, in opdracht van de Syrisch-orthodoxe Kerk, moet binnen twee maanden voltooid zijn. De kosten voor de bouw worden geraamd op 4 miljoen euro. Het kerkgebouw biedt plaats aan 700 gelovigen en bevat boven de gebedsplaats ook nog verschillende verdiepingen met vergaderzalen en gastenkamers. Er is ook een klokkentoren. President Recep Tayyip Erdogan legde in 2019 persoonlijk de eerste steen. Hij vertelde toen dat het een taak is van de overheid om ervoor te zorgen dat christenen over voldoende kerken beschikken voor hun eredienst. 

De Syrisch-orthodoxe christelijke gemeenschap in Istanbul telt volgens schattingen tussen de 12.000 en 17.000 gelovigen. De Syrisch-orthodoxe Kerk beschikt in Istanbul ook nog over een ouder kerkgebouw in de Tarlabasiwijk. Maar dat is al jaren veel te klein. In 2015 kondigde de toenmalige Turkse premier Ahmet Davutoglu dan de bouw aan van een nieuwe kerk, op een terrein van een voormalige katholieke begraafplaats dat in 1950 op bevel van de Turkse staat werd geconfisqueerd.

Bron: Kathpress.at