Turkije jaagt christenen weg in Noord-Irak
Hoewel de Turkse minister van Defensie Mevlüt Çavușoğlu op zondag 6 september het einde van Operatie Klauwen van de Tijger in het noorden van Irak heeft aangekondigd, zijn er de voorbije week nog aanvallen geweest op minstens acht dorpen in de provincie Duhok, zowel door luchttroepen als door artilleristen. De schade aan allerlei eigendommen en aan het landbouwareaal heeft het leven op verschillende plaatsen in de buurt van Amediye onmogelijk gemaakt. Ondank de coronapandemie moesten de bewoners van christelijke dorpen als Bersiveh, Chalik en Sharanish opnieuw op de vlucht slaan.
Gelukkig tellen we momenteel alleen enkele lichtgewonden. Chaldeeuwse bisschop Raban Al-Qas
Bisdommen
Kardinaal Louis Raphaël I Sako, de Chaldeeuwse patriarch van Babylonië en aartsbisschop van Bagdad, heeft deze zomer het bisdom Amediya en Zakho in twee gesplitst om een bisschop te kunnen benoemen die zijn geboortestreek Zakho, in het uiterste noordwesten van Irak, van dichterbij kan opvolgen. De vroegere bisschop, mgr. Raban Al-Qas, verblijft sinds langere tijd in Duhok, dat nu dus een zelfstandig bisdom is geworden. De christenen uit de dorpen rond Amediya, in de bergen ten oosten van de provincie, trekken op hun vlucht doorgaans naar een van beide grotere steden, Duhok of Zakho.
Medio juni werden in Zakho zowat 300 families op de vlucht geteld.
Koerden
Sinds begin van dit jaar heeft Turkije op die manier, onder het mom van een jacht op strijders van de Koerdische bevrijdingsbeweging PKK, zowat vijfentwintig dorpen in Noord-Irak de facto ontruimd. Het scenario is voor de lokale bevolking niet nieuw, want in de jaren 1980 en 1990 heeft Turkije in de streek ook al tientallen Assyrische of Chaldeeuwse dorpen vernield onder het mom van het bekampen van Koerdische terroristen. Sommige waarnemers vrezen dat de Turkse overheid nu de bergstreek ontruimd om er basissen voor Turkse milities te kunnen installeren.