Turkije wijst steun aan scholen van minderheden af

Het voorstel om een deel van het Turkse overheidsbudget voor onderwijs aan scholen van minderheden toe te wijzen, is afgewezen.
08/11/2021 - 13:27
Erdogan met kerkleiders
Erdogan met kerkleiders © Fides

De plannings- en budgetteringscommissie van het Turkse ministerie van Onderwijs heeft een motie van de Armeense parlementariër Garo Paylan afgewezen. Die had voorgesteld om een steun van 40 miljoen Turkse lire toe te kennen aan scholen van Armeense, Griekse, Joodse en andere minderheidsgemeenschappen. Die steun moet de scholen helpen om de financiële gevolgen van de coronapandemie op te vangen.

Paylan verwees bij zijn voorstel naar de financiële steun van de Turkse overheid voor de openbare scholen. Die bijdrage wordt berekend op basis van het aantal leerlingen dat in die scholen les volgt. Hij drong aan op eenzelfde berekeningsschaal voor de scholen van religieuze minderheden.

Het Turkse bewind kondigde aan dat het de discriminatie op etnisch-religieuze basis afwijst en wil bestrijden. Maar de facto is er al verschillende jaren een wetgevende impasse rond de vernieuwing van de bestuursorganen van religieuze instellingen. En nu worden de door de overheid erkende religieuze minderheden ook nog eens de levensnoodzakelijke financiële steun ontzegd voor hun onderwijsinstellingen. Het persagentschap Fides stelt vast dat de signalen van de Turkse overheid op zijn minst tegenstrijdig en verwarrend zijn.

Bron: Fides