Turkse kerken aangevallen wegens coronacrisis

Door de armoede en werkloosheid in het spoor van de coronapandemie gaan sommige Turken blijkbaar op zoek naar een zondebok.
24/06/2020 - 11:00

Volgens verschillende bronnen is er een sterke toename van het geweld tegen christenen in Turkije en zijn er al verschillende kerken aangevallen. De oorzaak moet gezocht worden in het feit dat sommige nationalistische groepen de christenen de schuld proberen te geven voor de verspreiding van het coronavirus. Al voor de coronapandemie bedroeg de werkloosheid in Turkije meer dan 13 procent. Vele Turken komen door de pandemie  financieel ernstig in de problemen. Ook het huiselijke geweld is sterk toegenomen.

Volgens de christelijke tv-zender SAT 7, die ook uitzendt in Turkije, zijn ook andere religieuze en etnische minderheden het doelwit van aanvallen. In Istanbul is geprobeerd om een kerk in brand te steken. In een andere stad werden de kruisen van kerken neergehaald. De aanvallen vallen samen met de aangekondigde terugtrekking van de Amerikaanse militairen uit het noordoosten van Syrië. Dat heeft geresulteerd in een  toenemende vervolging van christenen, jezidi's en andere minderheden in deze regio door leden van milities die sympathiseren met Turkije. Daardoor zijn al duizenden mensen op de vlucht gejaagd.

Bron: Christian Newswire