TV-reeks moest imago van Marcial Maciel oppoetsen 

Tot aan de val van stichter Marcial Maciel waren de Legionairs van Christus een van de rijkste religieuze congregaties ter wereld. 
10/12/2022 - 09:00
Marcial Maciel
Marcial Maciel © Legionairs van Christus

De Legionairs van Christus, de priestercongregatie die in 1941 door de charismatische Mexicaanse priester Marcial MacielDegollado (1920-2008) werd opgericht, hebben met een tv-serie het imago van hun stichter proberen op te poetsen. De reeks bestond uit 19 afleveringen van telkens 20 minuten. De productie gebeurde op het moment dat de omvang van de financiële onregelmatigheden en het misbruik van seminaristen van de eigen congregatie door hun stichter bekend raakten. Vijf jaar eerder al hadden acht voormalige legionairs Maciel Degollado publiekelijk aangeklaagd wegens seksueel misbruik. Volgens critici werd ook de toenmalige paus Joannes Paulus II op de hoogte gebracht, maar heeft die het toen nagelaten om op te treden. Na een canoniek onderzoek werden in 2014 uiteindelijk onder druk van het Vaticaan nieuwe regels voor een herstart van de congregatie aangenomen.

De Spaanse krant El Pais schrijft dat de tv-serie, die nooit werd uitgezonden, Maciel Degollado moest voorstellen als een bewonderenswaardige en meelevende priester. De opnames gebeurden op basis van de getuigenissen van mensen uit de omgeving van de stichter, wat resulteerde in een soort moderne hagiografie van de man die door zijn omgeving al bij leven als een heilige werd beschouwd. De opnames werden gemaakt aan het begin van deze eeuw, omstreeks 2002, toen de klachten over seksueel misbruik over de leider van de legionairs zich begonnen op te stapelen. De reeks bevatte zeven hoofdstukken. Daarvan waren er zes gewijd aan de levensgeschiedenis van Maciel Degollado en de legionairs, variërend van Cotija, de gemeente Michoacán waar de stichter werd geboren, tot de uitbreiding van de priestercongregatie met zelfs een vestiging in Rome. Het laatste hoofdstuk heette Een dag uit het leven. Daarin werd het leven van de stichter, wonend in het Romeinse hoofdkwartier van de congregatie, voorgesteld en werd hij gehuldigd als een man van arbeid en gebed

Bron: El Pais