Een op twee Duitse jongeren gelooft in leven na de dood

Een Duitse studie over leven na de dood kwam tot enkele opmerkelijke conclusies
30/10/2023 - 14:04
De kerk herdenkt in november kleine en grote heiligen
De kerk herdenkt in november kleine en grote heiligen © Archief KerkNet

Bijna één op de vijf Duitsers gelooft rotsvast in een leven na de dood. Bovendien is dit geloof onder jongeren wijder verspreid dan onder ouderen. Dat blijkt uit een onderzoek naar aanleiding van Allerheiligen/Allerzielen dat het opinieonderzoeksinstituut Yougov zondag publiceerde, in opdracht van het Duitse Katholieke Nieuwsagentschap (KNA). Volgens de studie is ongeveer één op zes mensen bang om dood te gaan.

Op de vraag of ze in een leven na de dood geloven, antwoordde 18 procent van de 2.043 ondervraagden 'zeker' en 23 procent 'waarschijnlijk'. 21 procent zei ‘waarschijnlijk niet’, 22 procent ‘absoluut niet’ en 15 procent ‘weet niet/geen antwoord’. Opmerkelijk is dat onder de 18- tot 24-jarigen (51 procent) en 25- tot 34-jarigen (52 procent) ruim één op de twee mensen stellig of waarschijnlijk gelooft in een leven na de dood. Bij de groep van 55 jaar en ouder bedraagt dit slechts 32 procent. 

23 procent van de katholieken en 18 procent van de protestanten gelooft stellig in een leven na de dood en respectievelijk 29 en 27 procent acht dit waarschijnlijk. Bij niet-gelovigen bedroeg dit slechts 8 en 19 procent. Bij vrouwen (45%) is het geloof in leven na de dood iets hoger dan bij mannen (37%). 

Bron: KNA/Kathpress.at