Twee Franciscaanse heiligen in de kijker in Rome

Paus Franciscus heeft de heiligen Pater Pio en pater Leopold Mandić uitgeroepen tot patroon van het Jaar van Barmhartigheid.
31/01/2016 - 13:24

In het raam van het Jaar van de Barmhartigheid worden de reliekschrijnen van Pater Pio van Pietrelcina (1887-1968) en pater Leopold Mandić (1866-1942) van 3 tot 11 februari naar Rome overgebracht. De twee franciscaanse heiligen zijn door paus Franciscus uitgeroepen tot patroon van het heilig jaar. Vanaf 3 februari worden de beide reliekschrijnen in de basiliek van San Lorenzo, een kerk van de kapucijnen in Rome, opgesteld. Op vrijdagnamiddag 5 februari worden zij in processie naar de Sint-Pietersbasiliek gebracht.

Twee heiligen die tot de verbeelding blijven spreken

Pater Pio verwierf al tijdens zijn leven tot ver buiten Italië faam als stigmaticus met de kruiswonden van Christus en als biechtvader. Mee door zijn populariteit en zijn stigmata botste hij tijdens zijn leven op groot wantrouwen bij zijn eigen oversten en de kerkleiding. Tot op vandaag blijft hij een van de populairste volksheiligen en is zijn afbeelding in huiskamers en kerken, maar ook hotels en tankstations in heel Italië te vinden. De legendevorming over pater Pio kreeg nog een bijkomende impuls toen bij de opgraving van zijn stoffelijke resten in 2008 duidelijk werd dat zijn lichaam vrijwel intact bewaard was. In 2010 kregen de kapucijnen toestemming om zijn lichaam onafgebroken op te stellen in de basiliek van San Giovanni Rotondo, waar pater Pio het grootse deel van zijn leven heeft geleefd en gewerkt. Sinds 2013 staat het lichaam er in een glazen sarcofaag opgesteld.

De apostel van de biecht

Ook pater Leopold Mandić, die in Kroatië werd geboren, maar die het grootste deel van zijn leven in de regio van Padua actief was, verwierf vooral faam als biechtvader. Twaalf tot vijftien uur per dag biecht horen was voor hem geen uitzondering. Mandić staat bekend als apostel van de biecht, maar ook als apostel van de eenheid, omdat hij zich sterk geeft ingezet voor de hereniging van de katholieke en de orthodoxe Kerk. Hij werd in 1983 door paus Joannes Paulus II heilig verklaard.

De reliekschrijnen van de beide heiligen worden op woensdag 10 februari in de Sint-Pietersbasiliek opgesteld, als de paus er de liturgie voor Aswoensdag zal leiden waarin de eerste groep van 1.071 missionarissen van barmhartigheid wordt gezonden, die naar het voorbeeld van beide heiligen vooral als biechtvader actief zullen zijn. De coördinator van het heilig jaar, aartsbisschop Salvatore Fisichella, bestempelt die zending als een van de belangrijkste hoogtepunten van het Jaar van de barmhartigheid.

Bron: Radio Vaticana