Twee Iberische kartuizerkloosters worden opgeheven

De kartuizerorde sluit twee van haar 23 kloosters wereldwijd: een van vrouwelijke kartuizers in Spanje en een van mannen in Portugal.
20/07/2019 - 09:52

De kartuizerorde telt vandaag wereldwijd nog 23 kloosters. Daarvan worden er nog dit jaar twee opgeheven: een kartuizerinnenklooster in Spanje en een kartuizersklooster in Portugal.

Met de sluiting van de kartuis van Benifassà in de Spaanse regio Valencia zullen er wereldwijd nog maar vier vrouwenkloosters van de orde zijn, meldt Brunonis.net. Ook het mannenklooster Cartuxa Santa María Scala Coeliin het Portugese Évora zal voorgoed zijn deuren sluiten. Daarmee zal de orde op het Iberische schiereiland nog maar drie communiteiten overhouden, alle drie alle in Spanje.

De reden voor de sluitingen is het gebrek aan instroom van nieuwe monniken. Al vele jaren hebben beide communiteiten geen novices mogen verwelkomen. De levensvatbaarheid van de beide karthuizen was daardoor ernstig in gevaar gekomen.

De kartuizers en kartuizerinnen vormen de strengste kloosterorde van de katholieke Kerk. De orde (Latijn: Ordo Carthusiensis) werd in 1084 gesticht door Sint-Bruno van Keulen. De leden zijn monniken en monialen die streven naar verlichting door in stilte en eenzaamheid te zoeken naar contact met God. Zij combineren hun kluizenaarsbestaan met een gemeenschappelijke viering van de liturgie.

Bron: kro-ncrv.nl/katholieknieuws