Twee Italiaanse dorpen ruziën om kerststal voor Sint-Pietersplein

In 2023 is het 800 jaar geleden dat Sint-Franciscus de kerststal zoals wij die kennen in Greccio heeft geïntroduceerd.
14/11/2022 - 11:10
Verwelkoming van paus Franciscus in Greccio
Verwelkoming van paus Franciscus in Greccio © Vatican Media

Er woedt een felle discussie tussen Contigliano en Greccio, twee prachtige dorpen in de Valle Santa Reatina, over wie volgend jaar de kerststal mag plaatsen op het Sint-Pietersplein in Rome. Contigliano, een dorp met 4.000 inwoners bereikte al in 2019 een akkoord met het Vaticaan om de kerststal te leveren, zoals ook wordt bevestigd door een brief van 30 september 2019.

Maar in 2023 wordt het achtste eeuwfeest gevierd van de eerste kerststal, die in 1223 door Sint-Franciscus van Assisi werd opgesteld in Greccio, een dorp dat grenst aan Contigliano. Greccio wil die 800ste verjaardag met de nodige luister vieren en in een adem de gemeente zelf op de kaart te zetten. Het Greccio 2023-comitéonder leiding van mgr. Domenico Pompili wil met Kerstmis 2023 een grootse kerstallententoonstelling organiseren in Rome en dat jaar de kerststal leveren voor het Sint-Pietersplein. Op 22 september antwoordde het gouvernement van Vaticaanstad positief op dat verzoek en liet weten dat de kandidatuur van Contigliano en de afspraak die werd gemaakt voor kerstmis 2023 niét wordt weerhouden. Een week later stuurde de burgemeester van Contigliano een brief aan het staatssecretariaat van de Heilige Stoel waarin hij tegen de beslissing protesteert en de aandacht erop vestigt dat de voorbereidingen al volop gestart zijn. Het voorstel werd destijds aanvaard en ik beschouw de uitsluiting van Contigliano daarom als onaanvaardbaar en ondenkbaar. 

Ondertussen heeft ook het Greccio 2023-comité, dat de steun kreeg van het plaatselijke bisdom en de Italiaanse Bisschoppenconferentie (CEI), de kunstenaar Franco Artese de opdracht gegeven een kerststal voor het Sint-Pieterplein te ontwerpen. Wellicht moet paus Franciscus straks zelf nog de knoop doorhakken, al beschikt Greccio ondanks de eerdere toezegging aan Contigliano historisch ontegensprekelijk over de beste kaarten …

Bron: Lo Speciale