Twee postzegels voor gouden priesterjubileum paus Franciscus

De Posta Vaticana brengt ook een opmerkelijk huldebetoon aan de Nederlandse schilder Rembrandt n.a.v. zijn 350ste sterfdag.
19/11/2019 - 10:00
Rembrandt
Rembrandt © Vaticanstate Press Service

DeServizio delle Poste e del Telegrafo, de postdienst van Vaticaanstad, publiceert twee herdenkingszegels ter gelegenheid van het gouden priesterjubileum van paus Franciscus. De jonge jezuïet Jorge Mario Bergoglio werd op 13 december 1969 door de toenmalige aartsbisschop Ramon Jose Castellano in Cordoba tot priester gewijd.

Op de eerste postzegel met een waarde van 1,10 euro staat een afbeelding van Jorge Bergoglio als jonge priester voor de Argentijnse kerk waarin hij zijn roepingservaring had. Op de achtergrond is een afbeelding te zien van het schilderij Maria Knotenlöserin (Maria die knopen ontwart), die in 1986 een sterke indruk had gemaakt op de nog jonge geestelijke. Het originele schilderij in de bedevaartkerk Sankt-Peter am Perlach in Augsburg (Duitsland) heeft hij echter nooit gezien. De tweede postzegel, met een waarde van 1,15 euro, toont paus Franciscus voor de Sint-Pietersbasiliek, met een afbeelding van de Barmhartige Jezus op de achtergrond.

Rembrandt van Rijn

De Vaticaanse postdienst brengt ook een vel met 6 postzegels van Rembrandt van Rijn op de markt, met een waarde van 1,15 euro. Het is een huldebetoon naar aanleiding van de 350ste verjaardag van het overlijden van de schilder (4 oktober 1669). Kunstenares Marina Richterová maakte speciaal voor de postzegel een fraai, gravure-achtig portret van Rembrandt, waarop de Nederlandse schilder wordt geportretteerd in de uitoefening van zijn verfijnde kunst. De schilder, graveur en ontwerper Rembrandt werd in 1606, in de zogenaamde Gouden Eeuw, geboren in Leiden. Naast (zelf)portretten, landschappen en allegorische en historische afbeeldingen onderscheidde hij zich ook met zijn onvergetelijke schilderijen met Bijbelse en mythologische thema's.

Bron: Kipa-Apic/Kathpress.at