Tweede ingang voor Vaticaanse Musea

De nieuwe ingang moet ervoor zorgen dat de circa 6 miljoen bezoekers per jaar een snellere toegang krijgen tot het museum.
17/02/2018 - 15:12

Er wordt momenteel volop gebouwd aan een tweede ingang voor de Vaticaanse Musea, die sinds de 16de eeuw op initiatief van de paus publiek toegankelijk zijn. Het project moet ertoe bijdragen dat de soms ellenlange wachtrijensneller worden weggewerkt en het museum, een van de drukst bezochte ter wereld, eenvoudiger toegankelijk maken.

Sinds het Jubeljaar van de Barmhartigheid is het voor bezoekers mogelijk om online een ticket te bestellen. Onder de vorige museumdirecteur, prof. Antonio Paolucci, werden de bezoekuren ook al uitvoerig uitgebreid, met onder meer nocturnes op vrijdagavond in de maanden mei, juni, juli, september en oktober. Volgens de museumdirectie worden de museumzalen, met als blikvanger de Sixtijnse Kapel, dagelijks door 25.000 belangstellenden bezocht.

Het aantal bezoekers blijft bovendien jaar na jaar stijgen, aldus huidig museumdirecteur Barbara Jatta.

Wie het museum echt in alle rust wil bezoeken, krijgt het advies om van dinsdag tot vrijdag tussen 12 en 2 uur ’s middags langs te komen.

De Sint-Pieterkapel van de Vaticaanse Musea
De Sint-Pieterkapel van de Vaticaanse Musea © Vaticaanse Musea

Volgens Jatta zal de nieuwe ingang het museumbezoek niet alleen vereenvoudigen, maar ook ervoor zorgen dat miskende onderdelen zoals het Etnologisch Museum door het grote publiek ontdekt worden. Jatta legt ook de nadruk op het belevingsaspect tijdens het museumbezoek. Zo is er sinds kort ook een hoogtechnologische, driedimensionale voorstelling te zien op basis van het werk van Michelangelo, waarvoor de Britse popartiest Sting de muziek componeerde.