Tweede leven voor norbertijnenklooster in de Pyreneeën

De norbertijnen schenken op vraag van Marc Aillet, bisschop van Bayonne, een tweede leven aan een klooster in de Pyreneeën. 
12/09/2022 - 09:42
Het Notre-Dame de Sarranceklooster van de norbertijnen
Het Notre-Dame de Sarranceklooster van de norbertijnen © Aleteia/Isabelle du Che

Mgr. Marc Aillet, bisschop van Bayonne (-Lescar e Oloron), heeft afgelopen zondag officieel de nieuwe bewoners verwelkomd van het norbertijnenklooster Notre-Dame de Sarrance in de Pyreneeën. Het klooster ligt langs de weg van Lourdes naar Pau en op een boogscheut van Spanje. Van oudsher is het ook de laatste tussenhalte voor de grensovergang tussen Frankrijk en Spanje voor de bedevaarders die op weg zijn naar Santiago de Compostella. Daarom werd in de zeventiende eeuw een – inmiddels ook al geklasseerd - bijgebouw opgetrokken, waar dertig pelgrims kunnen verblijven. 

Het klooster, in het centrum van het dorp, is toegewijd aan Maria. Het is al sinds de 12de eeuw een bedevaartsoord. Maar tweehonderd jaar geleden verlieten de laatste norbertijnen of witheren het klooster. De vier norbertijnen zijn afkomstig van de abdij van Mondaye. De premonstratenzers, zoals de norbertijnen ook genoemd worden (naar hun moederklooster in Prémontré), keren terug op vraag van de bisschop Aillet. Hij hoopt dat ze zowel het klooster als de bedevaart nieuw leven kunnen inblazen. 

Bron: Aleteia