Tweede monumentale Christusbeeld in Brazilië

Het Christusbeeld van Markus Moura in het zuiden van Brazilië is groter dan dat van Christus de Verlosser in Rio de Janeiro.
23/08/2022 - 16:39
Het hoofd van het nieuwe Christusbeeld in Zuid-Braziliê
Het hoofd van het nieuwe Christusbeeld in Zuid-Braziliê © Cristo Protetor de Encantado@facebook

De 41-jarige kunstenaar Markus Moura heeft een betonnen standbeeld voltooid van Christus de beschermer (Christo Protector) in Encantado, in het zuiden van Brazilië. Het beeld is hoger dan dat van Christus de Verlosser in Rio de Janeiro. De kunstenaar vertelde dat er tijdens de opbouw van het beeld ook enkele ongevallen gebeurden, maar gelukkig raakte niemand ernstig gewond.

Moura begon in 2020 samen met zijn vader Genésio Moura, die later ziek werd, aan het bouwen van het monument met het grootste gezicht van Christus ter wereld. Het beeld is uiteindelijk 43 meter hoog. Naar eigen zeggen liet hij zich sterk inspireren door de regio, de vallei, de wind en de koude. Met details - zoals zijn baard, de lijnen van de ogen, de bewegingen van het kleed – heeft hij getracht om Christus echt tot leven te wekken. Het moeilijkste was de vormgeving van het gezicht in beton. Dat heeft mij een maand tijd gevergd. Dat gezicht moest vredig en sereen zijn en ongeveer drieëndertig jaar oud. Daarom belde ik mijn vader die me uitgebreid adviseerde. Dankzij hem kon ik dit gezicht van Christus scheppen.

In 1931 werd het 38 meter hoge beeld van Christus de Verlosser opgetrokken op een rots in de baai van Rio. Maar Moura weigert om zijn nieuwe standbeeld daarmee te vergelijken. Dit zijn totaal verschillende kunstwerken en het beeld in Rio is zonder twijfel een van de zeven wereldwonderen. Dat beeld is gestileerd en het is perfect. Toch hoopt Markus Moura dat zijn beeld veel voor de mensen kan betekenen. Ik hoop dat het mensen helpt om, ongeacht hun religie, niet te vergeten dat God liefde is en dat het hen in staat stelt om de wereld en de schoonheid daarvan met die ogen te zien.

Bron: Aleteia