UCESM over de toekomst van krimpende religieuze gemeenschappen

De Unie van Europese Conferenties van Hogere Oversten (UCESM) geeft aanbevelingen om meer leken in te schakelen.
16/03/2020 - 14:06

De Unie van de Europese Conferenties van Hogere Oversten (UCESM) heeft zich op haar bijeenkomst van vorige week in Roggenburg (in Beieren) gebogen over de terugval van de roepingen in Europa. Omwille van de coronacrisis eindigde de bijeenkomst al vrijdag, in plaats van zaterdag. Van de 70 hogere oversten uit 25 landen waren er 50 uit 20 landen aanwezig. Kardinaal Joao Braz de Aviz, de prefect van de Congregatie voor het Godgewijde leven, woonde de bijeenkomst via videverbinding bij.

Een van de gespreksonderwerpen was de toekomst van de kloostergemeenschappen die door een gebrek aan roepingen dreigen te verdwijnen. De UCESM onderzocht hoe zij geestelijk, menselijk, financieel en organisatorisch het best worden voortgeholpen. Een van de belangrijkste aanbevelingen is de inschakelijking van leken voor leidinggevende functies binnen de kloosterorde of religieuze congregatie.

De deelnemers stelden ook vast dat in Oost-Europa een stagnatie en zelfs nog een marge voor groei is. Er zijn daar gemeenschappen die nog altijd groeien, ondanks de secularisatie.

Bron: Kathpress.at