Uitvaart voor Zwitserse Pizolgletsjer

Met de herdenkingsplechtigheid voor de gesmolten gletsjer wordt aandacht gevraagd voor de gevolgen van de klimaatverandering, ook in het Zuiden.
23/08/2019 - 11:44
De Pizolgletscher
De Pizolgletscher © zVg

In het Zwitserse kanton Sankt Gallen vindt op zondag 22 september een symbolische uitvaartplechtigheid plaats voor de Pizolgletsjer, een van de vijf gletsjers in het oosten van Zwitserland. Gasten worden in de rouwaankondiging, die in verschillende Zwitserse kranten verscheen, uitgenodigd om rouwkledij te dragen. Een van de organiserende verenigingen is de katholieke hulporganisatie Fastenopfer.

De Pizol-gletsjer kan niet meer worden gered, zegt Stefan Salzmann, de verantwoordelijke voor klimaatrechtvaardigheid bij Fastenopfer. Wetenschappelijk gezien is hij al dood. Daarom organiseren wij op 22 september een herdenkingsdienst in het Sarganserland. Zo geven wij ook het signaal dat we iets moeten doen aan de klimaatverandering. Het gaat ook om het behoud van de schepping. Mischa von Arb van de protestantse ontwikkelingsorganisatie Brot für alle benadrukt nog dat er geen verband is met de viering van maandag 19 augustus in IJsland, waar een ceremonie voor de dode Okjökull-gletsjer werd georganiseerd. Ons evenement was al gepland in mei. We wisten niet dat er iets gelijkaardigs zou gebeuren in IJsland.

Volgens Matthias Huss, glacioloog bij ETH Zürich en lid van het Zwitserse Gletsjermeetnetwerk, is de dikte van gletsjer in de Glarus-Alpen in het noordoosten van Zwitserland de afgelopen jaren in de zomermaanden telkens met anderhalve meter afgenomen. Sinds vorig jaar valt hij ook uiteen. De rouwdienst wordt geleid door pastoor Eric Petrini van de lokale parochie in Mels. Matthias Huss levert vanuit wetenschappelijk oogpunt input. Daarnaast komt ook Khonemany Innoukham, coördinator van de projecten van Fastenopfer in Laos, nog getuigen over de effecten van de klimaatverandering in haar land.

Bron: Tagblatt/Kipa-Apic

Lees meer over de uitvaartplechtigheid voor dePizolgletsjerop zondag 22 september.