Uitzonderlijk: paus stuurt omstreden bisschop met pensioen
De Amerikaanse conservatieve bisschop Joseph Strickland van Tyler (Texas, VS), een van de felste critici van paus Franciscus, is op pensioen gestuurd. Het gebeurt uiterst zelden dat een bisschop op deze manier uit zijn ambt wordt gezet. Strickland werd op 31 oktober laatstleden 65 jaar.
De kerkleider uit het landelijke en conservatieve Texas, die bekendstond als een fel tegenstander van abortus, werd in Republikeinse kringen op handen gedragen omwille van zijn openlijke aanvallen op de pleidooien van paus Franciscus voor de bescherming van het milieu, de versoepeling van migratieregels, de strijd tegen armoede en het verwelkomen van meer vrouwen en de LGBTQ+-gemeenschap. Hij was gastheer van een radioprogramma waarmee hij 160.000 luisteraars bereikte en waarin hij steeds feller en radicaler van leer trok. Zo omschreef hij paus Franciscus recent nog als een ‘duivels gedesoriënteerde clown’. Volgens commentatoren zorgde hij daardoor voor polarisatie in de katholieke Kerk in de VS.
Strickland reageerde op zijn ontslag met een mail aan The Wall Street Journal. Hij zeg daarin zeer bedroefd te zijn door de schade die ‘de gelovigen’ wordt aangedaan.
Het ontnemen van een pastoraal ambt van een bisschop als sanctie gebeurt uiterst zeldzaam.
Sinds 1995 werden maar acht bisschoppen uit hun ambt gezet, met als bekendste de Franse bisschop Jacques Gaillot.
Onregelmatigheden
Het bisdom Tyler maakte op zijn website melding van het ontslag, zonder een specifieke reden te noemen. Er wordt gemeld dat bisschop Joe Vasquez van Austin tot tijdelijk beheerder van het bisdom is aangesteld.
Het ontslag komt alleszins niet onverwacht, na de visitatie van de afgelopen zomer omwille van allerhande tekortkomingen in zijn bisdom. Die kritiek had niet enkel betrekking op zijn eigengereide bestuursstijl, maar ook op financiële onregelmatigheden. De visitatoren hadden toen al gemeld dat de voortzetting van zijn ambt in het bisdom met nauwelijks 100.000 gelovigen onmogelijk was geworden.
Disciplinaire maatregel
Eind maart was Strickland nog een van de blikvangers op het Life Forum in Rome, waar hij nogmaals uithaalde naar paus Franciscus. Maar de procedure voor zijn afzetting van het Dicasterie voor de Bisschoppen in Rome was volgens insiders al lang daarvoor opgestart. Wellicht was er toen al vanuit Rome op aangedrongen dat hij om zijn opvolging zou vragen. Maar Strickland had toen aangekondigd dat hij zijn ambt niet zou neerleggen. Ook donderdag werd hem die vraag gesteld. Als een bisschop weigert te gehoorzamen, kan de paus hem als disciplinaire maatregel ontslaan.
Desondanks bestempelt een deel van zijn trouwe aanhang dit ontslag als ‘een persoonlijke vergelding van de paus’, die ze een tiran en dictator noemen.
Paus Franciscus leverde deze zomer nog openlijk kritiek op (Amerikaanse) rechtsconservatieve katholieken die ‘gedreven worden door een hang naar het verleden en die hun ideologie hoger plaatsen dan de kerkelijke doctrine’.
Bron: La Croix/Washington Post/Kathpress.at