Uitzonderlijke ‘Madonna met kind’ is weldra te zien in Mechelen

Het zeldzame Mariabeeld werd aangekocht door het Fonds Léon Courtin - Marcelle Bouché van de Koning Boudewijnstichting.
30/08/2023 - 15:20
De Madonna met kind van Maria Faydherbe
De Madonna met kind van Maria Faydherbe © KBS

In het Museum Hof Van Busleyden te Mechelen is weldra een ‘Madonna met kind’ uit de 17de eeuw te zien. Het zeldzame beeldje van buxushout en zilver van hoge kwaliteit is aangekocht door de Koning Boudewijnstichting.

De Madonna werd in 1633 gemaakt door Maria Faydherbe, een beeldhouwster uit Mechelen. Het is het enige gedateerde werk van deze kunstenares, die een internationaal erkend oeuvre heeft nagelaten. 

Faydherbe is een van de oudste bij naam bekende vrouwelijke beeldhouwers in de Europese kunstgeschiedenis van wie werk overgeleverd werd.

Het meesterwerk is aangekocht dankzij het Fonds Léon Courtin - Marcelle Bouché van de Koning Boudewijnstichting (KBS). Dit pareltje onder de kleine religieuze beeldhouwwerken wordt vanaf de lente van 2024 als onderdeel van de openbare collecties van de KBS in het Hof Van Busleyden tentoongesteld.


Harmonieuze compositie

‘Het 17,1 cm hoge beeldje is gedateerd (1633) en op virtuoze wijze gesneden uit kostbaar buxushout. De geslaagde en vredige uitdrukking van de gezichten en de harmonieuze compositie maken dit stuk tot een heus meesterwerkje van de Belgische religieuze beeldhouwkunst uit de zeventiende eeuw. De signatuur en datering maken het werk extra bijzonder’, aldus KBS.

Maria Faydherbe werd in 1587 geboren in Mechelen. Ze overleed in 1643. De vrouw kwam uit een familie van verschillende beroemde kunstenaars (onder wie haar neef Lucas Faydherbe, een leerling van Rubens). Haar zeldzame creaties, die het midden houden tussen de renaissance- en barokstijl, zijn uitgebreid bestudeerd en bijzonder in trek bij verzamelaars en musea. Bovendien wordt in het Mechelse Stadsarchief een document bewaard dat getuigt van haar zelfbewustzijn en strijd om erkenning in een door mannen gedomineerde wereld.