Unesco eert heilige Thérèse van het Kind Jezus

De Unesco wil 60 prominenten huldigen wegens hun inzet voor vrede, onderwijs en de wetenschap; een van hen is Sint-Theresia van Lisieux.
20/04/2021 - 15:19
Sint-Theresia van Lisieux
Sint-Theresia van Lisieux © WikiCommons

Unesco, de VN-organisatie voor onderwijs, cultuur en wetenschap, is van plan om in het feestjaar 2022-2023 enkele tientallen persoonlijkheden onder de aandacht te brengen die een opmerkelijke bijdrage hebben geleverd op het gebied van vrede, onderwijs, wetenschap en communicatie.

De (voorlopige) lijst van 60 namen bevat op voordracht van Frankrijk, Tsjechië, Polen en Armenië naast die van de heilige Theresia van Lisieux of Thérèse van het Kind Jezus en het Heilig Aanschijn, zoals haar kloosternaam voluit luidde en waarvan de geschriften in 83 talen werden vertaald, ook nog de namen van drie andere christelijke persoonlijkheden: de augustijn Gregor Johann Mendel, kanunnik Nicolas Copernicus (allebei bekend om hun baanbrekende wetenschappelijke werk) en de Armeense katholikos, theoloog en heilige Nerses IV de Genadige. De lijst van 60 namen moet wel nog door de algemene vergadering van de Unesco goedgekeurd worden.

Copernicus en Mendel tonen op briljante wijze dat geloof en wetenschap niet tegenstrijdig zijn. Radio Vaticaan

De blikvanger is de ongeschoeide karmelietes Theresia van Lisieux(1873-1897), die in 1997 is uitgeroepen tot kerklerares en waarvan de 150ste verjaardag ook juist in 2023 wordt gevierd. De Oostenrijks-Tsjechische augustijn Johann Gregor Mendel (1822-1884) is de grondlegger van de moderne genetica. Zijn 200ste verjaardag wordt in 2022 gevierd. De priester en astronoom Nicolas Copernicus (1473-1543) zorgde met zijn theorie van heliocentrisme voor een grote wetenschappelijke revolutie. De Armeense heilige Nerses IV de Genadige was naast bisschop en theoloog ook dichter en muzikant. Hij wordt door Armenië naar voor geschoven als bruggenbouwer.

Bron: Vaticannews.va