Uniek erfgoed in seminarie van Namen
13/02/2016 - 10:35
Bezoekers kunnen tussen 19 februari en 15 maart in de universiteitsbibliotheek van Namen kennismaken met een uniek stukje Waals erfgoed. Het gaat om het zogeheten Manuscript van Namen, ook wel de Namurcencis genoemd, een kopie van de Apocalyps uit het begin van de veertiende eeuw, dat bewaard wordt in de bibliotheek van het seminarie van Namen. Het manuscript, dat vooral dankzij zijn miniaturen heel waardevol is en nu uitzonderlijk wordt voorgesteld, werd in 2013 door de Waalse gemeenschap erkend als erfgoed van de Franse Gemeenschap.
Franse Revolutie overleefd
Kanunnik Joël Rochette, de president van het Grootseminarie van Namen, presenteerde vorige maand al een boek met 85 foto’s van hoge kwaliteit van miniaturen uit het manuscript, telkens vergezeld van een commentaar over de Apocalyps van Johannes. Het manuscript dateert uit het begin van de veertiende eeuw. Het duikt voor het eerst op in de benedictijnenabdij van Brogne (Saint-Gerard nabij Florennes), op 20 kilometer van Namen. Tijdens de Franse Revolutie werd de abdij vernietigd. Het manuscript werd echter gered en duikt omstreeks 1805 opnieuw op in het seminarie van Namen. Daar is het sinds die tijd steeds in de bibliotheek van het seminarie bewaard.
Rondreizende tentoonstelling
Christine Gosselin, lid van de stuurgroep van het seminarie, noemt het een schande dat dit kostbare handschrift niet beter bekend is. Een reeks initiatieven moet daarin nu verandering brengen. Van 19 en 20 februari diept een colloquium aan het seminarie van Namen het thema van de Apocalyps volledig uit. Daarna is er in de universiteitsbibliotheek, naast het seminarie van Namen, nog tot 15 maart een tentoonstelling met 30 afbeeldingen van de miniaturen van het manuscript van de Apocalyps op groot formaat. De expo kan later rondreizen langs andere bibliotheken.
Gosselin voegt er nog aan toe dat kunst een goede manier is om de betekenis van deze religieuze tekst op een andere manier toegankelijk te maken. Het helpt niet alleen om de tekst beter te begrijpen, maar ook om de actuele verwijzingen ervan op het spoor te komen.
Bron: Infocatho.be