Uniek interreligieus modelproject in Burkina Faso
Jongvolwassen christenen en moslims hebben de afgelopen tien jaar samengewerkt aan een ambitieus project dat de basis wil leggen voor duurzame vrede in Burkina Faso. Daarbij wordt gestreefd naar het bereiken van een consensus door middel van discussie.
De samenwerking resulteerde al van kort na de start in de oprichting van een ‘Gemengd Comité voor Interreligieuze Dialoog’ (CMDIR). Het comité is samengesteld uit drie christelijke en islamitische geloofsverenigingen. Al van voor de oprichting van het interreligieuze comité werkten de Katholieke Studentenjongeren (JEC), de Vereniging van Moslimstudenten in Burkina (AEEMB) en de Unie van Bijbelse Groepen van Burkina (UGBB) al regelmatig samen rond bepaalde problemen. Die samenwerking is de voorbije tien jaar slechts versterkt en heeft geresulteerd in dit uniek samenwerkingsverband, dat in deze regio van West-Afrika geen gelijke heeft.
Een van de recente initiatieven was een seminarie met meer dan 300 jonge vrouwen en meisjes van de 3 organisaties over de bijdrage en de bevordering van de rol van vrouwen in de Afrikaanse samenleving, in een context van onveiligheid en humanitaire crisis. De deelnemers waren uit alle delen van het land afkomstig. Het comité promoot ook de bezinning over de bijdrage van jongeren aan de natievorming, ongeacht geslacht, ras, religie en etniciteit.
Onveiligheid
De samenwerking is niet enkel uniek, maar zij is ook bijzonder moedig omdat Burkina Faso volgens een aantal mensenrechtengroepen een van 's werelds gevaarlijkste locaties is geworden om het christendom te praktiseren. Sinds 2022 hebben er al meerdere staatsgrepen plaatsgevonden. Radicale groepen die banden hebben met Al-Qaida en Islamitische Staat, maken voornamelijk de noordelijke en oostelijke regio's van het land onveilig. Bij dat geweld werden 2.000 burgers en militairen gedood en zijn er 2 miljoen mensen op de vlucht gejaagd. Volgens Kerk in Nood behoort Burkina Faso tot de top 13 van Afrikaanse landen waar christenen het zwaarst worden vervolgd. ‘Terwijl terroristen verhinderen dat christenen in kerken samenkomen, komen families samen in hun huizen om de vlam van het geloof weer aan te wakkeren door middel van catechismuslessen en gezamenlijke vieringen als er geen priesters zijn’, aldus de pauselijke hulporganisatie.
De huidige overgangsleider van Burkina Faso, Ibrihim Traore, trad in september 2022 op 34-jarige leeftijd aan. Daarmee is hij de jongste leider ter wereld. Hij belooft een terugkeer naar de democratie via presidentsverkiezingen in juli 2024.
Bron: Aci Afrika/Fides/ICC