Uniek portret van paus Benedictus XVI

De Bayerischer Rundfunk zond vanmorgen 'Klein Beieren in het Vaticaan’ uit, een uniek portret van de 92-jarige emeritus paus Benedictus XVI.
06/01/2020 - 14:39

De Duitse omroep Bayerischer Rundfunk (BR) en het tijdschrift Münchner Merkur kregen tijdens de jaarwisseling de kans om emeritus paus Benedictus XVI te bezoeken in het Mater Ecclesiae, het klooster in de tuinen van het Vaticaan. Dat leverde een unieke reportage op.

In het gesprek vertelt de 92-jarige emeritus paus dat hij een oude man is op het einde van zijn leven. In mijn hart ben ik altijd met Beieren verbonden gebleven en in mijn avondgebeden beveel ik het land aan bij de Heer. Benedictus XVI werd in 2013 de eerste paus in 700 jaar die bij leven afstand deed van zijn pontificaat. In de reportage verzekert zijn persoonlijke secretaris Georg Gänswein dat de Duitse emeritus paus die beslissing pas na een lange periode van bezinning heeft genomen. Sinds zijn abdicatie leeft Benedictus XVI met zijn secretaris een teruggetrokken leven in het klooster Mater Ecclesiae. Gänswein bevestigt BR dat zijn baas nog altijd heel alert is. Al hebben de jaren uiteraard fysiek hun sporen nagelaten.

Lees verder onder de foto.

Benedictus XVI (92) in gebed
Benedictus XVI (92) in gebed © BR

BR-medewerker Tassilo Forchheimer zegt dat de omroep wellicht toestemming heeft gekregen om de reportage te maken omdat de emeritus paus via de omroep zijn nauwe band met Beieren al die tijd heeft kunnen behouden. Hij bevestigt dat de documentaire is gemaakt met veel respect voor en zorg voor de waardigheid van Benedictus. Zo is de emeritus paus onder meer te zien in de tuinen van het Vaticaan terwijl hij zijn wandeling maakt. Volgens Forchheimer heerst in het klooster Mater Ecclesiae, waar Benedictus XVI en zijn secretaris samen met enkele zusters verblijven, een familiale sfeer. Samen vormen zij ook een gebedsgemeenschap. De dag begint al om 7.30 uur en verloopt daarna heel gestructureerd. 

In de woonkamer en de andere vertrekken van het klooster hangt de sfeer van Beieren, met onder meer de vele geschenken die Benedictus uit die Duitse regio ontving en de vele foto’s en andere herinneringen. Dat ontlokte Forchheimer de bedenking dat wij deze paus niet kunnen begrijpen zonder zijn band met Beieren. Beieren heeft zijn geloof gevormd en het is verantwoordelijk voor de erg interessante mix van intellectualiteit en volksvroomheid. Ook het landschap heeft hem gevormd. Daardoor voelt hij zich tot op vandaag nog altijd verbonden met de natuur en trekt hij naar buiten om er de rozenkrans onder de blote hemel te bidden.

Bekijk hier de reportage Klein Beieren in het Vaticaan van BR.