Unieke collectie Vlaamse en Waalse religieuze kunst

Het Musée des Arts Anciens du Namurois stelt een uniek collectie topstukken middeleeuwse kunst tentoon.
09/12/2018 - 12:00
Retabel van de H. Nicolaas uit Brussel
Retabel van de H. Nicolaas uit Brussel © Cathobel

In het Musée des Arts Anciens in Namen is een unieke tentoonstelling geopend met topstukken van de middeleeuwse kunst uit ons land. Fiona Lebecque benadrukt dat er in deze expo Topstukken & Trésors classés, die nog tot begin februari in de Citadel van Namen te zien is, slechts werken geëxposeerd worden  die door het Waalse of het Vlaamse Gewest als topstuk zijn erkend.

Bij de selectie van de kunstwerken zijn drie criteria gehanteerd: het moeten werken zijn uit de middeleeuwen, ze moeten bewaard worden in België en ze moeten stuk voor stuk door hun taalgemeenschap als topstuk erkend zijn. De Waalse Federatie spreekt in dat verband over Trésors classés, terwijl Vlaanderen graag de term topstukken gebruikt. Dankzij dit statuut genieten deze kunstwerken bescherming. Maar het impliceert dat zij slechts uitzonderlijk mogen verplaatst worden en alleen elders tentoon gesteld worden als er daarvoor een ministeriële toestemming is.

Fiona Lebecque, wetenschappelijk medewerkster en hulpconservator van de Vereniging voor Archeologie van Namen: Een kunstwerk wordt niet zomaar topstuk. Het betekent dat het een uniek kunstwerk is, dat de uitdrukking is van een belangrijke periode uit de kunstgeschiedenis. Het impliceert dat de gemeenschap financieel bijdraagt tot de restauratie en conservatie van het werk. Ze voegt er nog aan toe: Ik beschouw mij graag als een verteller van de geschiedenis. Dat proberen wij ook met deze tentoonstelling te doen. Onder de tentoongestelde werken bevinden zich veel relikwieën. Zo is er een schitterend en weelderig gedecoreerd kruis uit de basiliek van Walcourt te zien. De relikwieënverering is een belangrijk onderdeel geweest van de volkscultuur. Daarom blijven zij een belangrijke  uitdrukking van een bepaalde historische periode.

Bron: Musee des arts anciens/Infocatho.be

Lees meer over het Musée des Arts Anciens du Namurois en de topstukkententoonstelling