Unieke handgeschreven Bijbel voorgesteld in Parijs

445 kopiisten schreven met de hand de Psalmen en hoofdstukken van het Nieuwe Testament over en illustreerden die met fraaie afbeeldingen. 
13/01/2022 - 12:57
De handgeschreven Bijbel
De handgeschreven Bijbel © Alliance biblique française

De Alliance biblique française(ABF) heeft gisteren woensdag 12 januari 2022 een handgeschreven Bijbel, met meer dan 400 bijdragen voorgesteld. Dat gebeurde in het bekende Collège des Bernardins in Parijs. De Franse Bijbelstichting had in juni 2020 op initiatief van een protestantse predikant een oproep gelanceerd in de Franstalige wereld om met de hand Psalmen en hoofdstukken van het Nieuwe Testament over te schrijven.

De oproep om een paar uur of een paar weken kopiist van de Bijbel te worden kende een grote respons.

Dat resulteerde uiteindelijk in een 1.500 pagina’s tellende Bijbeluitgave in drie delen, versierd met mooie illustraties, gekleurde opschriften, felle lijnen met potloodcontouren, fraaie ornamenten met minimalistische impact e.a., die ook de grote diversiteit tussen de deelnemers weerspiegelden. Ook tal van Franstalige prominenten, zoals de Nobelprijswinnaar Denis Mukwege en voetballer Olivier Giroud leverden een bijdrage. 

De Franse theologe en Bijbelexegete Valérie Duval-Poujol vertelde bij de voorstelling dat het project, te midden van de coronapandemie een gevoel van verbondenheid tussen de deelnemers heeft gecreëerd. Ze verzekerde dat de verschillende ingediende passages minutieus werden nagelezen. Daarom moesten sommige kopiisten uitgenodigd worden om hun bijdrage te herzien. Een derde van de deelnemers moest een pagina herwerken … Maar kleinere tikfouten, die het lezen niet belemmerden, werden gedoogd. Nadat alle pagina’s waren nagelezen, werden zij ingebonden in een boekbindersatelier in Uzès.

 De ABF kondigt aan dat dit unieke Bijbelexemplaar nu van kerk tot kerk zal reizen. De Bijbelvereniging hoopt dat dit op zijn beurt opnieuw het lezen van de Bijbel zal promoten. 

Bron: La Croix