Urne van Margaretha Van Oostenrijk teruggevonden
Archeologen hebben woensdag in de Sint-Pieters- en Pauluskerk, een van de monumentale kerken in de Mechelse binnenstad, de urne teruggevonden van Margaretha Van Oostenrijk. De landvoogdes van de Nederlanden overleed in 1530. Na haar dood werd de urne met haar maag en ingewanden in de oude hofkerk bijgezet, net naast het voormalige paleis en huidig gerechtshof nabij de Veemarkt. Onderzoek van historische geschriften had al bevestigd dat de urne in 1788 werd overgebracht naar de Sint-Pieters- en Pauluskerk en er onder een grote marmeren tegel in het koor werd begraven. Maar de exacte locatie raakte in de vergetelheid.
Margareta van Oostenrijk (1480-1530) werd op 10 januari 1480 geboren. Ze was het jongste kind van Maria van Bourgondië en aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk, die later de Duitse keizerskroon kreeg. Zij regeerde twee periodes als landvoogdes en vertegenwoordiger van (haar neef) keizer Karel vanuit het Hof van Savoye over de Nederlanden. Na haar dood werd zij volgens haar laatste wil in het Zuid-Franse Brou begraven. Maar volgens het vorstelijke begrafenisceremonieel van die tijd bleef een loden kistje met de ingewanden in Mechelen om haar te eren. Het kistje raakte in 1981 spoorloos toen er een nieuwe vloer in de kerk werd aangelegd. Gevreesd werd dat de arbeiders de waarde van de urne niet hadden ingeschat en die toen hebben weggegooid. Volgens een andere versie werd de urne vlakbij het Maria-altaar herbegraven.
De archeologen zien nu bevestigd dat de urne zich na de verhuis uit de hofkerk nog altijd in de Sint-Pieters- en Sint-Pualuskerk bevond. In opdracht van de stad Mechelen werd gisteren een tegel uitgebroken. Via een gat in de betonplaat werd gezocht naar sporen van de urne onder de tegel. De endoscoop bracht zekerheid over de aanwezigheid van de urne. Het kleinood werd aangetroffen in de holte, die twee weken geleden bij het Maria-altaar was ontdekt. De urne zal daar begraven blijven, al komt er voor de toeristen en de bezoekers van de kerk wel een aanduiding van de exacte plaats.
Bron: Stad Mechelen/Het Nieuwsblad