IS valt katholieke kerk in Turkije aan tijdens de mis

Bij de aanval door 2 gemaskerde mannen op een kerk in het noorden van Istanbul op zondag viel 1 dode. Een afdeling van IS eiste de aanslag op.
29/01/2024 - 11:02
Klooster van de Geboorte van de Heilige Maagd Maria in Büyükdere
Klooster van de Geboorte van de Heilige Maagd Maria in Büyükdere © CC Viktoryuksel via Wikimedia Commons

De aanslag vond plaats op zondag 28 januari in de kerk van het Klooster van de Geboorte van de Heilige Maagd Maria in Büyükdere in het Sariyer-district in het noorden van Istanbul. Tijdens de eucharistieviering rond 11.40 uur lokale tijd drongen 2 gemaskerde mannen de kerk binnen en openden het vuur. Een 52-jarige Turkse man kwam daarbij om het leven, terwijl minstens 1 andere persoon gewond raakte. 

Een afdeling van IS eiste de aanslag op via Telegram, naar verluid als antwoord op een oproep van de leiders van de groep om joden en christenen te treffen. 

Na een korte klopjacht arresteerden de Turkse autoriteiten 2 verdachten, een uit Tadzjikistan en een uit Rusland. Beiden zouden banden hebben met IS, aldus de officiële verklaring.

De sociaaldemocratische burgemeester Ekrem İmamoğlu drukte zijn steun uit aan de religieuze minderheden in Istanbul en verzekerde dat er geen minderheden zijn in deze stad of dit land, we zijn allemaal volledige burgers. 

Na het Angelusgebed op zondag veroordeelde paus Franciscus de aanval en drukte zijn medeleven uit met de getroffen gemeenschap. 

De apostolische vicaris voor Istanbul, bisschop Massimiliano Palinuro, verklaarde dat de christelijke gemeenschap in shock is en hij riep de autoriteiten op om licht te brengen en de waarheid te zoeken

Bronnen: Crux (Engels) - Vatican News (Engels) - Wikipedia (Engels)