Vandalen van Laocoöngroep in Vaticaanse Musea staan terecht

Voor de beschadiging van de Laocoöngroep, de beeldengroep van LaocoOn en zijn zoons, in de Vaticaanse Musea riskeren de daders drie jaar cel
09/03/2023 - 14:12
De Laocoön-beeldengroep in de Vaticaanse Musea.
De Laocoön-beeldengroep in de Vaticaanse Musea. © Wikipedia

Morgen vrijdag staan in Italië twee milieuactivisten terecht op beschuldiging van de beschadiging van de marmeren sokkel van de Laocoöngroep, de beroemde beeldengroep van de Trojaanse priester en ziener Laocoön en zijn zoons die door slangen van Pösseidon worden gewurgd, tijdens een actie in de Vaticaanse Musea. De twee klimaatactivisten van Ultima Generazione (Laatste Generatie) riskeren voor hun actie op 18 augustus vorig jaar  in het Vaticaan tot 3 jaar gevangenisstraf en een boete van 3.099 euro. Ze hadden zich vastgelijmd aan de voet van de beeldengroep. De officiële aanklacht luidt: schade aan de marmeren sokkel van de beeldengroep, veroorzaakt door het gebruik van lijm. Hun straf kan oplopen van een maand tot drie jaar. Daarnaast riskeren zij nog een boete van maximaal 3.099 euro.

De actie was volgens de activisten bedoeld als krachtige waarschuwing voor de gevolgen van de klimaatverandering. Op een video is te zien hoe zij hun handen en voeten vastkleven aan de beeldengroep. De twee leden van Ultima Generazione hielden een bord vast met de tekst: Ultima Generazione. Geen gas en geen kolen! Ze werden door Vaticaanse gendarmes meegenomen en het beeld zelf raakte bij de actie niet beschadigd.

Bron: Corriere della Sera