Vastenretraite voor paus en curie over Jezus’ menselijkheid

De Italiaanse franciscaan en nieuw-testamenticus Giulio Michelini leidt de vastenretraite voor de paus en leden van de Romeinse curie.
01/03/2017 - 09:00
Giulio Michelini
Giulio Michelini © Zenit

Pater Giulio Michelini, een franciscaan uit Milaan, is bijzonder vereerd met de uitnodiging om de vastenretraite voor paus Franciscus en de leden van de Romeinse curie in een bezinningshuis in Ariccia te leiden. Michelini is  exegeet van het Nieuwe Testament. Hij geeft al jaren les aan het Theologische Instituut in Assisi. Hij is in eigen land bekend omdat hij samen met een gehuwd koppel het land rondreist voor cursussen over een gelukkig huwelijksleven. Ik ben van plan de retraites te bundelen in een boek, onder de titel: Samen op weg met Jezus, samen op weg met Petrus.

Tijdens de vastenmeditaties staan het lijden, de dood en de verrijzenis van Jezus volgens het Matteüsevangelie centraal. Giulio Michelini

Michelini vertelt graag dat hij, toen hij door een medewerker van de paus werd aangesproken, beloofde om een goede predikant voor de vastenretraite te zoeken. Maar daarop sprak de paus zelf mij aan en hij zei: 'Kom Giulio, laten wij dit doen! De minderbroeder heeft de paus al drie keer ontmoet. De eerste keer tijdens zijn bezoek aan de franciscaanse gemeenschap van de Heilige Maria van de Engelen in Assisi. Daarna in Firenze, tijdens een gesprek van de paus met de leden van de commissie die een congres aan het voorbereiden waren. En de derde keer vond plaats in november vorig jaar, tijdens de ontvangst van de leden van de Italiaanse Bijbelvereniging bij de paus.

De paus is voor mij Petrus. Ik denk aan het Evangelie van Matteüs, die de nadruk legt op de kerkelijke dimensie. Daarom zal mijn blik niet zozeer op de man voor mij gericht zijn, maar vooral op hem als vertegenwoordiger van Petrus. Tijdens de geestelijke oefeningen zal ik spreken over Jezus' menselijkheid, over het kruis, het lijden, de dood, zijn opstanding. Over hoe wij Jezus' menselijkheid moeten herontdekken.

Ik schreef acht boeken met Mariateresa Zattoni en Gilberto Gillini en ik heb met hen ook de vastenretraite voorbereid. Ze maken deel uit van mijn manier van de Bijbel te lezen, die niet beperkt blijft tot een academische lezing. Een zuster, die wist dat ik over de balseming in Betanië zou spreken, stuurde me een briefje. Haar woorden zijn zo mooi, dat ik ze zal citeren. Zij bieden tijdens deze vastenretraite van zondag 5 tot vrijdag 10 maart een vrouwelijke bijdrage, die ik zelf nooit zou kunnen leveren.

Bron: Zenit