Vaticaan almaar minder een mannenbastion

Vandaag zijn een op vijf werknemers van Vaticaanstad en de Heilige Stoel vrouwen.
14/06/2020 - 11:28
Sint-Pietersplein in Rome
Sint-Pietersplein in Rome © Vaticanstate.va

Er werken meer en meer vrouwen in de administratie van het Vaticaan. In 2010 telden de diensten van de Heilige Stoel en Vaticaanstad 4.053 personeelsleden, onder wie 697 vrouwen. In 2019 waren er 4.618 werknemers waarvan 1.016 vrouwen. Dat komt overeen met 22 procent van het totale personeelsbestand.

Misschien belangrijker nog is het feit dat vrouwen ook almaar sterker doorstromen naar de diensten van de Romeinse Curie, die de paus helpen bij het bestuur van de wereldkerk. In de voorbije tien jaar steeg hun aandeel van 17,6 tot ruim 24 procent. Op 12 juni heeft paus Franciscus Antonella Sciarrone Alibrandi, aangesteld als bestuurslid van de Autorità di Informazione Finanziaria (AIF, de Autoriteit voor Financiële Informatie), die toezicht moet houden op de financiële transacties van de Heilige Stoel, Vaticaanstad en de Bank van het Vaticaan. Antonella Sciarono is vicerector van de Universiteit van Milaan (Italië) en hoogleraar bank- en financieel recht. Raffaella Vincenti komt aan het hoofd van de Vaticaanse Apostolische Bibliotheek. Deze ervaren bibliothecaris was voorheen secretaris van deze bibliotheek. In die functie maakte zij zich vooral verdienstelijk door de digitalisering van de archieven van het Vaticaan.

Paus Franciscus heeft de voorbije jaren vooral bij de Heilige Stoel meer vrouwen leidinggevende functies toegewezen. Het hoogste niveau dat vrouwen in de curie tot nu toe hebben bereikt, is dat van vicesecretaris. In januari 2020 werd de Italiaanse Francesca Di Giovanni benoemd bij het staatssecretariaat. Zij is al de vierde vicesecretaris bij een dicasterie van de Heilige Stoel. Momenteel hebben 5 van de 22 diensten van de Romeinse Curie vrouwen in hun bestuur.

Bron: Vaticannews.va/I.Media