Vaticaan boekt mooie resultaten in strijd tegen financiële fraude

Dankzij nieuwe wetgeving en internationale samenwerking kan het Vaticaan het witwassen van geld veel efficiënter bestrijden.
04/07/2020 - 14:14
AIF
AIF © Vatican Media

De Autorità di Informazione Finanziaria (AIF, de Autoriteit voor Financiële Informatie), die toezicht moet houden op de financiële transacties van de Heilige Stoel en Vaticaanstad, heeft op de voorstelling van haar jaarrapport haar tevredenheid uitgesproken over de sterke interne en internationale samenwerking, ook al was er in oktober 2019 een inval in haar kantoren in het kader van het onderzoek naar de omstreden vastgoedoperatie in Chelsea (Londen). De instelling werd in 2010 opgericht in het kader van de internationale samenwerking in de strijd het witwassen van geld.

Volgens het jaarverslag van de AIF werden in 2019 423 verzoeken om informatie ontvangen, onder meer 370 uit het buitenland. Daarnaast wordt melding gemaakt van 64 verdachte transacties, waarbij 4 rekeningen werden geblokkeerd en 15 onderzoeken werden ingesteld door de Vaticaanse promotor van Justitie. Dankzij de internationale samenwerking zijn er in enkele dossiers ook fraaie resultaten geboekt. Potentiële financiële misdrijven hebben vrijwel altijd betrekking op buitenlandse onderdanen of gedragingen in of in verband met buitenlands rechtsgebied. Het jaarverslag maakt geen melding van de opschudding over de omstreden vastgoedverkoop in Londen.

Bron: Vatican.va/ANSA/Reuters