Vaticaan brengt gebedshandleiding uit

Het Dicasterie voor de Evangelisatie stelde zopas haar nieuwe brochure 'Leer ons bidden' voor ter ondersteuning van dit jaar van gebed.
22/02/2024 - 13:50

Eerder dit jaar riep paus Franciscus katholieken op om dit jaar te beleven als een jaar van gebed ter voorbereiding van het Jubeljaar 2025

Het Dicasterie voor de Evangelisatie brengt nu een gids uit die gelovigen wil helpen om 'het gebed te intensiveren als een persoonlijke dialoog met God'. 

De gids telt 76 pagina's en bestaat voorlopig alleen in het Italiaans met als titel 'Insegnaci a pregare'. Later volgen nog vertalingen in het Engels, Frans, Spaans, Portugees en Pools.

De brochure 'Insegnaci a pregare' (Leer ons bidden) is gratis te downloaden
De brochure 'Insegnaci a pregare' (Leer ons bidden) is gratis te downloaden © Dicasterie voor de Evangelisatie

 

Download de gids 'Insegnaci a pregare' (pdf)

 

De titel van de handleiding verwijst naar het Evangelie volgens Lucas 11,1 waarin de leerlingen Jezus zien bidden en Hem vragen: 'Heer, leer ons bidden'. 

Bidden zoals paus Franciscus

De handleiding is geïnspireerd op het gebedsonderricht van paus Franciscus. 

Naast 'het gebed intensiveren als een persoonlijke dialoog met God' heeft het als bedoeling om gelovigen 'aan te zetten om na te denken over hun geloof en over hun inzet in de wereld van vandaag, op de verschillende gebieden waarop zij geroepen zijn om te leven'. 

Met behulp van 'reflecties, aanwijzingen en advies' helpt het 'om de dialoog met de Heer vollediger te beleven in relaties met anderen'. 

Er zijn aparte onderdelen over bidden in de parochiegemeenschap, in het gezin, met jongeren, in kloostergemeenschappen, in de catechese en tijdens spirituele retraites.

Aantekeningen over het gebed

Behalve deze handleiding, geeft het Dicasterie ook een reeks boekjes uit 'Appunti sulla Preghiera' (Aantekeningen over het gebed). Vandaag verschenen daarvan deel 2 en 3 over 'Bidden met de Psalmen' en 'Het gebed van Jezus'. Eerder verscheen in die reeks ook al de titel 'Bidden vandaag'. 

Ook deze uitgaven zijn voorlopig alleen in het Italiaans beschikbaar. Aan Engelse, Spaanse en Portugese vertalingen wordt gewerkt. 

Bron: Dicasterie voor de Evangelisatie (Italiaans) - Dicasterie voor de Evangelisatie (Italiaans)