Vaticaan brengt hulde aan Leonardo Da Vinci

Als huldebetoon wordt een van de boeiendste schilderijen van de beroemde Toscaanse schilder uitzonderlijk tentoongesteld.
22/03/2019 - 15:11
De H. Hieronymus in de woestijn van Da Vinci
De H. Hieronymus in de woestijn van Da Vinci © Pinacoteca, Vaticaanse Musea

Naar aanleiding van de 500ste verjaardag van het overlijden van Leonardo Da Vinci stelt de Heilige Stoel vanaf vandaag, en nog tot 22 juni, uitzonderlijk een schilderij van de renaissancekunstenaar tentoon in de zuilengalerij op het Sint-Pietersplein. Het betreft de afbeelding van Da Vinci van de Heilige Hieronymus. Het kunstwerk bevindt zich normaal in de pinacotheek van het Vaticaan. Het werd in de negentiende eeuw aangekocht door paus Pius IX (1846-1878), bij erfgenamen van de Franse kardinaal Joseph Fesch.

Barbara Jetta, de directrice van de Vaticaanse Musea, zegt dat het kunstwerk een van de boeiendste schilderijen is van Da Vinci, omdat het nooit werd afgewerkt. Dat biedt de kans om het zorgvuldig te analyseren en om kennis te maken met de verschillende technieken die hij gebruikte. Bovendien is het een van de weinige schilderijen van Leonardo Da Vinci waarvan de authenticiteit nooit is betwist. De heilige wordt hier afgebeeld als een kluizenaar berouwvol knielend in de woestijn en niet als een geleerde en kerkvader.

Bron: I.Media