Vaticaan en China akkoord over nieuwe bisschoppen en bisdom
Het was een belangrijke week voor de katholieke Kerk in China.
Nieuw bisdom Weifang
Op 29 januari kondigde het Vaticaan de opheffing aan van de apostolische prefectuur Yiduxian en de oprichting van het nieuwe bisdom Weifang. Het is de eerste keer sinds de communistische revolutie van Mao in 1949 dat er op het Chinese vasteland een bisdom wordt opgericht met akkoord van het Vaticaan en Peking.
Bisdom Weifang is zo groot als Wallonië. Er wonen 9,4 miljoen mensen. Volgens cijfers van het Vaticaan leven er 6000 katholieken die worden bediend door 10 priesters en 6 religieuze zusters.
Twee nieuwe bisschoppen
Anthony Sun Wenjun (53) werd op 29 januari in de kathedraal van Christus Koning in Qingzhou tot bisschop gewijd. Hij zal het nieuwe bisdom Weifang leiden. Bekijk meer foto's van de wijding op Chinachatolic.cn
Vorige week kondigde het Vaticaan ook al de bisschopswijding aan van Thaddeus Wang Yuesheng. Die werd op 16 december 2023 door paus Franciscus aangesteld om het bisdom Zhengzhou in de provincie Henan te leiden. Bekijk foto's van de wijding op Chinacatholic.cn
Ontspanning
Er bestaat al vele jaren onenigheid tussen het Vaticaan en de Chinese regering over de grenzen van bisdommen en de aanstelling van bisschoppen. In de feiten bestaan er in China sinds 1953 twee parallelle katholieke Kerken: de officiële, gesteund door het regime, en de ondergrondse die trouw is aan Rome.
In 2018 ondertekenden het Vaticaan en Peking een geheime Voorlopige Overeenkomst tussen de Heilige Stoel en de Volksrepubliek China die een definitieve scheuring tussen de twee kerken moet vermijden. De oprichting van het nieuwe bisdom en de aanstelling van de nieuwe bisschoppen bevestigen die overeenkomst. In oktober van dit jaar is de tweejaarlijkse overeenkomst aan hernieuwing toe.
Het valt op dat de grenzen van het nieuwe bisdom de voorkeur van de Chinese regering volgen en dat ook de nieuwe bisschoppen de goedkeuring wegdragen van de Chinese Katholieke Patriottische Vereniging (CPA), die door Peking wordt beschouwd als de officiële katholieke Kerk in China.
In 2022 kwam de toenadering tussen het Vaticaan en China nog onder druk te staan toen Peking zonder toestemming van het Vaticaan een hulpbisschop van Jiangxi benoemde, een bisdom dat niet door het Vaticaan erkend wordt. En in 2023 installeerde het communistische regime een bisschop van Shanghai zonder akkoord van het Vaticaan. Die laatste benoeming werd nadien wel door paus Franciscus bekrachtigd.
Over de benoemingen van de afgelopen week zouden de Chinese bisschoppen (en zo ook het Vaticaan) wel geraadpleegd zijn.
Bronnen: Crux (Engels) - La Croix (Frans) - Chinacatholic (Chinees)