Vaticaan deelt het bewijsmateriaal over Emanuela Orlandi

De 15-jarige Emanuela Orlandi verdween net veertig jaar geleden, maar er is nog steeds geen doorbraak in het onderzoek.
23/06/2023 - 15:28
Emanuela Orlandi
Emanuela Orlandi © r.r.

De verdwijning van de 15-jarige Emanuela Orlandi, die op 22 juni 1983 na een dwarsfluitles in Rome niet terugkeerde naar huis, blijft ook na 40 jaar de gemoederen bewegen. De openbare aanklager van Vaticaanstad, Alessandro Didi, kondigt aan dat de Vaticaanse Justitie al het beschikbare bewijsmateriaal van instellingen van het Vaticaan en de Heilige Stoel over de dochter van een Vaticaanse medewerker heeft verzameld en weldra ook gaat overhandigen aan het openbaar ministerie van Rome. Daarbij ook de verslagen van gesprekken met medewerkers op hoge posities in het Vaticaan die als onderdeel van het onderzoek werden gevoerd. 

Sinds 1983 doen de wildste verhalen en insinuaties de ronde over de verdwijning van de tiener. Pietro Orlandi, de broer van de tiener, voert al die tijd al onvermoeibaar campagne om de waarheid aan het licht te brengen. Doorheen de jaren kreeg ook het Vaticaan het verwijt dat het onvoldoende heeft gedaan om te achterhalen wat er destijds juist gebeurd is. Mede door die kritiek werd het onderzoek dit jaar heropend en werden documenten en getuigenissen opnieuw boven het licht gehouden. Ook enkele hooggeplaatsten en medewerkers die 40 jaar geleden al in verschillende Vaticaanse structuren aanwezig waren werden opnieuw gecontacteerd. 

Volgens Alessandro Didi heeft dat een aantal mogelijke onderzoekslijnen aan het licht gebracht die een diepgaand onderzoek rechtvaardigen. Zo werden ook een aantal nieuwe elementen aangebracht door Pietro Orlandi. Hij had in april een onderhoud van ruim vijf uur met de aanklager van het Vaticaan. De advocaat van Pietro reageerde toen positief op dat gesprek en vertelde dat hij vertrouwen heeft in de paus en de bereidheid van het Vaticaan om openheid te bieden. Alessandro Diddi kondigt nog aan dat ook hij zijn onderzoek “in de komende maanden” zal voortzetten. Hij getuigt ook dat hij zich sterk verbonden voelt met de pijn van Emanuela's familie en zich bewust is van het leed dat de verdwijning van een dierbare heeft veroorzaakt. 

Bron: I.Media