Het Vaticaan distantieerde zich 70 jaar geleden van communisme

De weerstand tegenover het communisme van de katholieke Kerk had voornamelijk betrekking op de kwestie van eigendom en de afschaffing daarvan.
02/07/2019 - 10:00

Het Vaticaan besloot 70 jaar geleden onder impuls van de ervaringen uit de tijd van de Oktoberrevolutie en het communistisch totalitarisme en te midden van de opmars van communistische partijen tot de veroordeling van het communisme. Christenen kregen zelfs expliciet het verbod om voor communisten te stemmen, die overigens bekend stonden om hun antiklerikalisme.

Paus Pius XII had eerder al zijn bezwaren tegen het fascisme in Italië duidelijk gemaakt. Hij vaardigde later voor katholieken een verbod uit om communistische politici te kiezen en te steunen. Het was de tijd dat de katholiek Kerk zich nog als hoeder van het geweten beschouwde en nog regelmatig stemadvies gaf. En, het was duidelijk dat het communisme, dat op verschillende plaatsen ook overging tot de vervolging van priesters en bisschoppen, het christendom niet goed was gezind, zegt de Duitse kerkhistoricus Norbert Koster. Ook de Duitse bisschoppen gaven keer op keer onvervalst stemadvies. Kardinaal Höffner beschreef de Groenen in de jaren 1980 nog als een partij waarvoor christenen niet kunnen stemmen. Vorige week nog waarschuwden de Duitse bisschoppen voor rechtse populisten. Godzijdank is dat vandaag anders.

Bron: Domradio