Ook Vaticaan doet mee aan WK wielrennen, Nederlander is kopman

De Heilige Stoel is met drie wielrenners aanwezig op het WK wielrennen in Glasgow. De Nederlander Rien Schuurhuis is kopman.
05/08/2023 - 13:28
Het Vaticaan stuurt voor de tweede keer een team naar het wk wielrennen
Het Vaticaan stuurt voor de tweede keer een team naar het wk wielrennen © Vatican Media

Het Vaticaan is voor de tweede keer vertegenwoordigd tijdens het Wereldkampioenschap Wielrennen, dat van 3 tot 13 augustus plaatsheeft in Glasgow (Schotland). De wielervereniging van Atletica Vaticana, de sportclub van de Heilige Stoel, is lid van de internationale wielerunie UCI. Of de wielrenners een kans maken tegen de gedoodverfde favoriet Tadej Pogacar, de Nederlander Van der Poel of onze Belgische kanshebbers valt wel te betwijfelen. 

‘Maar deelnemen is uiteraard belangrijker dan winnen’, zegt Rien Schuurhuis, die al eens deelnam aan het WK en die de kopman is van de wielrenners van de paus. Schuurhuis is gehuwd met Chiara Porro, de Australische ambassadeur bij de Heilige Stoel.

Op zondag 6 augustus start de 40-jarige Nederlander en voormalige semi-professionele hardloper voor de wegwedstrijd Elite Heren tussen Edinburgh en Glasgow. Hij doet voor de tweede keer mee aan de wereldkampioenschappen onder Vaticaanse vlag.

Voor het eerst stuurt het Vaticaan ook verslaggevers naar het wereldkampioenschap wielrennen.

‘Wij trekken niet enkel voor het sportieve naar Glasgow. Wij willen met onze aanwezigheid belangrijke waarden zoals broederschap en inclusie promoten.’

De wit-gele fiets waarmee Schuurhuis naar Schotland is getrokken, wordt nadien geveild ten voordele van een project van het kinderziekenhuis van Santa Marta, dat aan arme kinderen een fiets ter beschikking stelt. 

De drie deelnemers van de Vaticaanse wielerploeg en hun begeleiders brengen vandaag zaterdag een bezoek aan de Vincentiaanse gemeenschap ‘Ozanam’ in Glasgow, waar mensen in precaire en armoedige omstandigheden met de steun van het aartsbisdom Glasgow worden opgevangen.

Bron: I.Media