Vaticaan geeft postzegel uit over ‘droom van Don Bosco’

De droom waarin Maria de kleine Giovanni Bosco bij de hand nam, drukte een stempel op het leven van de heilige, die het opnam voor straatjongeren.
28/02/2024 - 13:58
Postzegel 'De droom van Don Bosco'.
Postzegel 'De droom van Don Bosco'. © Vaticaanse posterijen

 

Een olieverfschilderij van Mario Bogani uit 1999 over de droom van Don Bosco diende als basis voor de nieuwe postzegel van het Vaticaan.

De Vaticaanse posterijen kondigden de uitgifte aan van een herdenkingspostzegel op de tweehonderdste verjaardag van de droom, die Don Bosco op 9-jarige leeftijd had. Verzamelaars en liefhebbers kunnen de postzegel kopen voor 1,30 euro per stuk. Er wordt ook een velletje uitgegeven met negen postzegels ter waarde van 11,70 euro, allemaal met het opschrift De droom van de heilige Giovanni Bosco’ en de data 1824 en 2024.

Sinds 1936 waren er al verschillende uitgiften van postzegel rond de figuur van Don Bosco, zoals bij de 100ste verjaardag van zijn dood in 1988 en de 200ste verjaardag van zijn geboorte in 2015.

Als jonge priester leerde Don Bosco (1815-1888) in Turijn de trieste levensomstandigheden van jongens in de voorsteden kennen. Hij wilde een eind maken aan de sociale wantoestanden waar zij het slachtoffer van waren. In de wijk Valdocco stichtte hij een centrum waar jongeren terechtkonden. Hij probeerde goede arbeidsovereenkomsten af te sluiten tussen werkgevers, de jongens en hemzelf en ontwikkelde een eigen onderwijssysteem, met accenten op een goede en degelijke vorming. Don Bosco is de stichter van de congregaties van de salesianen en zusters van Don Bosco, die ook in België actief zijn in het onderwijs en de zorg.